Scandal în Brașov pe seama unui patinoar construit de Fundația Țiriac. „Proiect caritabil cu iz de afacere imobiliară”

Scandal în Brașov pe seama unui patinoar construit de Fundația Țiriac. „Proiect caritabil cu iz de afacere imobiliară” Sursă foto: Fundația Țiriac

Un patinoar construit de fundația Țiriac a semănat scandal între primarul Allen Coliban și consilierii locali din Brașov. Edilul a propus în Consiliului local un proiect de hotărâre prin care municipalitatea urma să administreze un patinoar construit de fundația omului de afaceri.

Patinoarul construit de Fundația Țiriac, un proict cu „iz de afacere imobiliară”

Doar că, anumiți consilieri au reclamat faptul că patinoarul construit de Fundația Țiriac nu ar fi un centru destinat sportului, ci ar fi o afacere imobiliară. Printre cei care afirmă acest lucru îl regăsim și pe economistul Sorin Bâscă, de altfel, candidat al social-democraților pentru Consiliul Local.

La scurt timp după ce au resins proiectul proiectul propus de primarul Allen Coliban, consilierii locali au fost făcuți în fel și chip în presa locală. Economistul Sorin Bâscă menționează că patinoarul oferit de Fundația Țiriac ar fi, de fapt, o afacere imobiliară susținută de contribuabilii brașoveni.

„Un patinoar este cumva o chestiune care ține de siguranța națională sau de sistemul de apărare și ordine publică, astfel încât locația să fie secretă? Răspunsul este de o evidență care nu trebuie comentată, în sensul că municipalitatea nu ar fi putut, în mod legal, să își asume responsabilitatea unor investiții în rețeaua de drumuri și rețele de utilități pentru un amplasament „confidențial”. Investiții de ordinul milioanelor de euro, bani publici!”, spune Bâscă.

Ne puteți urmări și pe Google News
Proiect patinoar Fundația Țiriac

Surs foto: Arhiva EvZ

Primăria primește doar drept de folosință

Social-democratul atrage atenția că patinoarul respectiv se află în municipiul Brașov, unde nu există utilități, nici pentru o bază sportivă, nici pentru altceva”. În proiectul de construcție restras au fost prevăzute trei blocuri în regim P+8E+4 etaje. Prima clădire urma să aibă 201 apartamente, al doilea 217, iar ultimul 203 apartamente.

Separat de aceste funcțiuni au mai fost prevăzute un patinoar de 4.000 mp, o grădiniță/club sportiv terenuri de tenis în aer liber/acoperite și o școală. Suprafața spațiilor comerciale urma să fie de 9.810 mp, iar locuințele suprative ar fi ocupat 50.490 mp.

Fundația Țiriac

Sursa foto:Arhiva EvZ

Fundația Țiriac, proprietara patinoarului din Brașov

Proiectul propus de primarul Brașov asigura municipalității drept de folosință asupra patinoarului construit de Fundația Țiriac pentru o perioadă de 49 de ani, dar primăria trebuia să se angajeze că va asigura utiliățile pentru proiectul imobiliar privat.

În plus, în contractul pus pe masa consilierilor locali este stipulat că patinoarulrămâne în proprietatea fundației Țiriac, iar primăria urma să aibă doar drept de folosință. Un drept care poate fi revocat prin notificare și un simplu preaviz de șase luni.

De asemenea, municipalitatea nu ar fi avut posibilitatea să refuze primirea în folosință a bazei sportive, chiar dacă patinoarul nu ar fi îndeplinit condițiile minime pentru desfășurarea activității. Totodată, municipiul Brașov s-ar fi ocupat de operarea, întreținerea, reparația dar și mentenanța patinoarului, în condițiile în care baza sportivă nu ar fi intrat niciodată în proprietatea muncipalității, potrivit Romania TV.