Recalcularea pensiei. Ce sunt punctele de stabilitate și de necontribuție

Recalcularea pensiei. Ce sunt punctele de stabilitate și de necontribuție Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recalcularea pensiei din acest an poate aduce în buzunarele persoanelor aflate la vârsta de pensionare sume de peste 7.000 de lei. Cea mai bună veste a acestui an pentru cei aflați la pensie constă însă în faptul că nimeni nu va avea de pierdut, ci doar de câștigat.

Recalcularea pensiei. Cine poate ajunge la o pensie de peste 7.000 de lei

Să analizăm situația unui pensionar care primește în prezent o pensie lunară de 7.800 de lei după recalculare. Cât de mult a contribuit acest pensionar la sistemul de pensii și câte puncte bonus a acumulat? Conform noului sistem, dacă un pensionar are în prezent o pensie lunară de 3.000 de lei și, după recalcularea pensiei, aceasta ar urma să scadă la 2.500 de lei, el va continua să primească lunar suma de 3.000 de lei.

Recent, Newsweek a expus mai multe cazuri în care pensiile ar trebui să fie diminuate în urma recalculării. Unul dintre aceste cazuri a implicat un pensionar care urma să primească o pensie brută de aproximativ 8.000 de lei, însă, după deducerea impozitului, suma netă ar fi de 7.200 de lei lunar.

Pensionarul cu 10.000 de euro pe lună

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ce factori pot contribui la mărirea pensiilor

Un pensionar, după 38 de ani de muncă, a decis să iasă la pensie la vârsta de 58 de ani, în conformitate cu legislația în vigoare. Pe parcursul carierei sale, a lucrat timp de 15 ani în grupa I și 9 ani în grupa a II-a, beneficiind de un spor adecvat pentru aceste categorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Indicele său de corecție este destul de mic, dar acesta poate avea un impact semnificativ asupra sumei pensiei. În prezent, primește o pensie lunară de 5.200 de lei, însă recalcularea va aduce o creștere semnificativă a acestui cuantum.

Datorită numărului mare de ani lucrați în categorii avantajoase, acesta a beneficiat de un salariu considerabil și, implicit, de contribuții substanțiale la sistemul de pensii. Cu un total de 86 de puncte de contribuțivitate, la care se adaugă un bonus de stabilitate de 9,25 de puncte pentru cei 38 de ani de muncă, suma totală ajunge la 95,25 de puncte. Calculul acestei pensii este următorul: 95,25 puncte x 81 lei (valoarea punctului de stabilitate) = 7.700 de lei pensie brută. Impozitul de 10% aplicat sumei care depășește 2.000 de lei se ridică la 570 de lei. Prin urmare, pensia netă pe care o va primi începând cu 1 septembrie este de 7.130 de lei.

Formulă pentru recalcularea pensiei

Recalcularea pensiei se efectuează conform unei formule precise. Valoarea punctului de referință (VPR) este înmulțită cu numărul de puncte.

Aceste puncte sunt alcătuite din:

  1. Puncte de contribuțivitate, care reprezintă totalul contribuțiilor efectuate.
  2. Puncte de stabilitate, care se calculează astfel:
    • 0,50 puncte/an pentru ani de muncă între 26 și 30.
    • 0,75 puncte/an pentru ani de muncă între 31 și 35.
  3. Puncte de necontribuție, care includ perioadele de serviciu militar, șomaj sau studii universitare (0,25 puncte pentru fiecare an în aceste categorii).

Aceste elemente, combinate conform formulei, determină recalcularea pensiei.