Evenimentul Zilei > Social > Sfaturi pentru a scoate petele dificile de pe încălțămintea din piele întoarsă. Cum să-ți întreții pantofii
Sfaturi pentru a scoate petele dificile de pe încălțămintea din piele întoarsă. Cum să-ți întreții pantofii

Sfaturi pentru a scoate petele dificile de pe încălțămintea din piele întoarsă. Cum să-ți întreții pantofii

Dacă ai măcar o pereche de încălțări din piele întoarsă în șifonier îți voi prezenta câteva metode de curățare pentru acest tip de piele. Tot ce trebuie să faci ca să îndepărtezi cu succes petele, cum previi apariția acestora și cum trebuie sa depozitezi încălțămintea din piele întoarsă.

Încălțămintea din piele întoarsă se murdărește destul de repede și se prăfuiește ușor. Pentru a le păstra frumusețea și aspectul curat, ar fi bine să intervii imediat asupra petelor superficiale și a factorilor externi, care pot degrada calitatea pielii în timp.

O modalitate simplă și eficientă de a întreține pantofii din piele întoarsă, cizmele sau ghetele, dar și alte tipuri de încălțări, este de a folosi o cârpă moale. Cu ajutorul ei, cureți ușor cu apă după fiecare purtare. În magazinele de profil găsești diverși bureți speciali și alte soluții de curățare foarte bune. Dacă petele sunt ceva mai rezistente, poți adăuga puțin oțet când înmoi cârpa în apă.

Curățarea pantofilor din piele întoarsă

În cazul în care încălțămintea ta din piele întoarsă prezinta murdărie sau pete, este recomandat să folosești anumite ustensile speciale și soluții de curățare specifice. Folosește o perie mai dură pentru îndepărtarea petelor de noroi, apoi o perie de nailon sau o periuță de dinți, pe care să le miști în direcția fibrelor de piele.

O modalitate mai puțin cunoscută, dar eficientă, este să folosești o gumă de șters, albă sau de culoare apropiată. Aceasta îndepărtează cu ușurință praful de pe încălțămintea cu piele întoarsă. Să nu apeși foarte tare radieră pentru a nu deteriora fibrele. Pentru o protecție sporită împotriva umidității și a zilelor cu vreme instabilă, este recomandat să achiziționezi un spray waterproof. După curățare, aplică câteva puf-uri pe suprafața de piele întoarsă.

Cum scoți petele de pe pantofii din piele întoarsă?

Daca încălțămintea ta s-a pătat de la mediul umed de afară, ia o perie ușor umedă și netezește totul. Ulterior, lasă la uscat la temperatura camerei. Nu apela la moduri agresive de uscare, deoarece este posibil ca pielea întoarsă să rămână decolorată. În cazul în care ți-ai murdărit pantofii cu grăsime, poți utiliza amidon de porumb sau pudră de talc. Presari peste pată și lași amidonul sau pudra să acționeze peste noapte. În dimineața următoare, șterge praful rămas și umezește o perie cu care să îndepărtezi cu grijă pata.

Pentru noroi, lasă mai întâi pantofii la uscat. După ce tot noroiul s-a întărit, folosește o perie specială de curățat pantofii din piele și îndepărtează murdăria. În cazul în care pantofii tăi s-au pătat de gumă sau ceară, învelește-i într-o pungă curată și depozitează-i în congelator până când se întărește murdăria. Ulterior, rupe bucățile de gumă și îndepărtează-le cu ajutorul unei perii sau cu mâna.

Pentru petele greu de scos, cum ar fi cerneala, vinul roșu, cafeaua sau sângele, primul lucru pe care îl poți face este să acoperi repede pata cu un șervețel. Astfel, substanța va fi absorbită cât mai repede. După aceea, poți încerca să tapotezi zona cu apa oxigenată sau alcool.

Retușarea micile defecte ale pantofilor din piele întoarsă

Dacă soluția de impregnare pe care o alegi are o textură cremoasă sau cerată, recomandăm aplicarea pe pantof cu ajutorul unei cârpe moi. Produsul se freacă în material, făcând mișcări circulare. În cazul în care partea superioară a pantofilor este în contact cu talpa, aplică un strat mai gros de preparat. Lasă încălțămintea la uscat și, dacă ți se pare că pielea încă pare puțin uscată, impregnează pantofii din nou.

Impregnarea pantofilor cu spray este chiar mai simplă decât cu cremă sau ceară. Pur și simplu pulverizează pantofii curați de la o distanță de 10-15 centimetri și lasă-i să se usuce. De asemenea, impregnarea cu buretele este metoda cea mai ușoară. Este suficient să deschizi capacul, să înclini flaconul cu aplicatorul în jos, apăsând ușor buretele spre material, apoi să aplici produsul în mod egal pe întreaga suprafață a pantofilor.

Prevenția aparițiilor petelor pe pantofii din piele întoarsă

Pantofii din piele întoarsă nu ar trebui purtați atunci când vremea este ploioasă sau când umiditatea din atmosfera este crescută. Noroiul, praful, zăpada, sarea care este folosita iarna pentru curățarea străzilor, ploaia și murdăria sunt factori care afectează în timp aspectul plăcut al încălțămintei din piele întoarsă.

Acordă o grija suplimentară obiectelor vestimentare din piele întoarsă. Le cureți pe cât este posibil, după fiecare purtare. Aplică spray-uri rezistente la apă pentru ca materialul și culoarea să se păstreze pentru cât mai mult timp. În plus, cumpără soluții speciale de protejare a pielii întoarse și perii care să curețe bine, dar blând.

Încălțămintea din piele întoarsă se poate decolora destul de repede dacă este expusă timp îndelungat la umiditate și căldură. Astfel, este bine să o învelești într-un sac de pânză sau să o aranjezi într-o cutie. Ea trebuie depozitată departe de razele soarelui sau de umezeală, conform The5thelement.