Bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar şi boli de inimă, iar femeile stau mai prost cu psihicul, oasele şi sistemul imunitar.
Hormonii şi stilul de viaţă împart bolile pe sexe. Femeile sunt mai protejate de cancerul colorectal şi de bolile de inimă datorită estrogenilor, iar bărbaţii au sistemul imunitar şi oasele mai puternice, susţin specialiştii britanici citaţi de publicaţia „Daily Mail“.
Cancerul la plămâni atacă mai ales bărbaţii
Cele mai frecvente forme de cancer care îi afectează şi pe bărbaţi, şi pe femei sunt cancerul colorectal şi pulmonar. Cei mai supuşi riscului sunt însă bărbaţii. Cancerul colorectal poate fi prevenit cu ajutorul dietei şi al sportului, dar boala poate fi cauzată de un factor hormonal, afirmă Lucy Boyd, epidemiolog la Cancer Research UK. „Estrogenul le protejează pe femei de cancerul colorectal“, spune specialistul. Explicaţia ar fi că acest hormon influenţează insulina. Supraponderabilitatea creşte considerabil riscul de cancer colorectal, cel mai probabil pentru că organismul produce mai multă insulină. În plus, bărbaţii sunt mai predispuşi să dezvolte cancer la plămâni, deoarece fumează mai mult decât femeile.
Sistemul osos al bărbaţilor este mai mare decât al femeilor. Oasele mai mari sunt mai puternice şi se rup mai greu, afirmă endocrinologul Ignac Fogelman, fizician consultant în medicină nucleară la Guy’s and St. Thomas’ NHS Trust. Bărbaţii sunt mai avantajaţi şi pentru că nu au menopauză, afecţiune care cauzează pierderea densităţii osoase.
Femeile sunt mai protejate de bolile de inimă decât bărbaţii tot datorită estrogenilor. Chiar dacă există şi femei aflate înainte de menopauză care fac atacuri de cord, cele mai multe cazuri se întâmplă după menopauză, când nivelul de estrogeni scade.
Bărbaţii fac schizofrenie, femeile depresii
Sănătatea mintală pare mai precară la bărbaţi decât la femei. Bărbaţii sunt de două ori mai predispuşi să facă schizofrenie, simptomele bolii sunt mult mai severe, iar tratamentul mai puţin eficient decât la femei. De asemenea, numărul bărbaţilor autişti este mai mare, iar o explicaţie ar putea fi că sunt expuşi unui nivel mai mare de testosteron înainte de naştere.
Pe de altă parte, femeile sunt mai predispuse la depresie, mai ales după naştere şi la menopauză. Sistemul imunitar mai slab le face pe femei mai vulnerabile în faţa bolilor imune, precum artrita reumatoidă şi hipotiroidismul. Explicaţia ar fi cea hormonală. „Artrita reumatoidă tinde să se dezvolte în perioada sarcinii, deşi mecanismul este necunoscut“, afirmă specialistul Annabel Bentley.