Sex cu un "Idiot" la Sibiu

Sex cu un "Idiot" la Sibiu

Spectacolul "Viata cu un Idiot", despre cosmarul vietii sexuale a unei familii, are premiera asta-seara in Capitala Culturala.

La Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu se joaca, in aceasta seara, de la ora 19.00, cea de-a treia premiera din luna martie: „Viata cu un Idiot”, de Victor Erofeev, text tradus pentru prima data in romaneste de Masa Dinescu si montat de ucraineanul Andriy Zholdak.

Regizorul, in varsta de 44 de ani, castigator al Premiului UNESCO pentru regie in 2004, este cunoscut pentru nonconformismul montarilor sale, dupa ce a mai pus in scena la Sibiu  spectacolele „Idiotul” si „Othello”, ultimul fiind prezentat intr-o forma si distributie noi pe 30 martie.

Un spectacol melange, intre joc teatral si videoproiectii. Din intuneric se deschid doua ecrane mari pe care vor fi proiectate imagini pe tot parcursul spectacolului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spectacolul se desfasoara intr-o camera, intr-un colt de rai dat de Dumnezeu unui barbat si unei femei, pentru a trai fericiti si a avea copii. Dupa un timp, se uita la ei si ii vede fara copii si fara iubire. Viata lor de familie se imparte de vreo douazeci de ani intre fabrica la care lucreaza sotul si ingrijirea pe care i-o ofera sotia (Cristina Flutur).

Florin Cosulet isi ia in serios rolul sotului bantuit de cosmarul vietii sexuale. Sexul nu mai „incape” totusi intre ei, iar in casa se insinueaza un „idiot” (Catalin Patru).

Amantul, in bratele sotului

„Dumnezeu trimite un om provocator, care sa le rascoleasca existenta. Este Vova Idiotul, un om bolnav, dar care i-ar putea salva”, explica Zholdak. „Sotia, asemeni Evei, asemeni primei femei, il atrage pe acest tanar barbat, pe trimisul Domnului, il seduce, si el pune in ea samanta vietii”, precizeaza regizorul.

Povestea ia mai multe intorsaturi, fiindca femeia ucide fatul, iar barbatul ajunge in cele din urma la casa de nebuni, unde i se va spune ca Idiotul nu a existat, iar el si-a ucis sotia. „Este o poveste groaznica despre istoria umanitatii. O situatie moderna in cuvinte moderne si intr-o regie moderna”, subliniaza Zholdak. Spectacolul se va relua pe 21 aprilie.

Granita foarte subtire dintre real si ireal, dintre cosmar si realitate este rupta. Femeia isi anunta „iubitul-animal” ca a renuntat sa dea viata copilului. Se frange, se rupe totul in ea, dar nu poate sa-l mai iubeasca. Nebunul se pierde in bratele sotului tradat si dezgustat de „tarfa”-nevasta. Dezamagirile si le topeste in sarutarile idiotului.

Iubirea animalica a sotului cu idiotul si respingerea ard personajul feminin. Arde in ea dorinta de a muri sau de a omori. Ingerul (Ema Vetean) moare odata cu ea. Aripile ii sunt frante si facute scrum. Bucuria „diavolilor” (Cristian Stanca si Pali Vecsei) se transforma intr-o sticla de sampanie si un cantec sadic. (Daniela Bitire)