Serbia ar dori ca negocierile să înceapă în primele luni ale anului viitor. Autorităţile de la Belgrad speră să beneficieze de "acelaşi tratament" ca şi Croaţia, care a obţinut, în 2004, atât statutul de candidată la UE, cât şi o dată fixă, pentru anul următor, pentru deschiderea capitolelor de negociere. Acest lucru s-a întâmplat înainte de arestarea fostului general croat Ante Gotovina, căutat şi el de Tribunalul ONU pentru Fosta Iugoslavie, relatează Agerpres.
Tadici crede că, prin capturarea lui Ratko Mladici şi aplicarea reformelor în sectorul judiciar şi în lupta anticorupţie, Serbia îşi îndeplineşte toate obligaţiile faţă de Uniunea Europeană.
Şefii de stat din UE vor decide, în decembrie, dacă Serbia va primi sau nu statutul de candidată la UE şi când va începe negocierile de aderare.
Fostul comandant al sârbilor bosniaci Ratko Mladici a fost arestat, săptămâna trecută, în nordul Serbiei, după ce s-a sustras 16 ani justiţiei internaţionale. Europenii au subliniat mereu că o cooperare a Belgradului cu Tribunalul de la Haga este o condiţie esenţială pentru apropierea Serbiei de UE.