Evenimentul Zilei > International > SENZAȚIONAL. Viața lui Osama BIN LADEN, TERORISTUL nr. 1 al lumii, în fotografii și înregistrări publicate de CIA | FOTO si VIDEO
SENZAȚIONAL. Viața lui Osama BIN LADEN, TERORISTUL nr. 1 al lumii, în fotografii și înregistrări publicate de CIA | FOTO si VIDEO

SENZAȚIONAL. Viața lui Osama BIN LADEN, TERORISTUL nr. 1 al lumii, în fotografii și înregistrări publicate de CIA | FOTO si VIDEO

Documente, fotografii și filmulețe care i-au aparținut celebrului și temutului terorist, lider al rețelei Al Qaida, Osama bin Laden, au fost dat publicității de Agenția Centrală de Informații a SUA.

Toate înregistrările făcute publice de CIA sunt din viața de zi cu zi a lui bin Laden și a familiei sale, sunt din casa sa și dezvăluie o parte din modul de viață al familiei.

Multe înregistrări arată copiii și nepoții șefului teroriștilor cum se joacă, folosind arme pentru a împușca baloane și alergând pe afară  – toate acestea în timp ce el era cel mai căutat om din lume.

În imaginile filmate se văd, la un moment dat, frânturi din gospodăria lui bin Laden, cu animale domestice, precum vaci, pui, pisici. Copiii și bebeluși sunt filmați jucânmdu-se în casă sau afară, dându-se în leagăn.

Materialele video erau stocate pe un computer confiscat de americani în urma operațiunii forțelor speciale din 2011, în care a fost ucis bin Laden. La șase ani și jumătate de la acel moment, au fost publicate aceste imagini, găsite în momentul dramaticului raid încheiat cu uciderea lui, care a pus capăt căutărilor și misterului ce înconjura locul în care se ascundea cel mai periculos terorist al lumii.

În unul dintre clipuri apre fiul lui Osama și potențialul său succesor, Hamza bin Laden, care poate fi văzut pentru prima oară ca adult. Filmările de acasă au fost confiscate de la reședința lui din Pakistan, în Abbottabad, după operațiunea echipei Seal Six Team, în care creierul atentatelor de la 11 septembrie a fost eliminat.

Videourile arată o famliei aparent normală și fericită și nu scot la iveală teama sau tensiunea pe care ar fi suportat-o știind că sunt căutați.

Inevitabil au apărut întrebări legate de susținerea și sprijinul pe care l-a primit bin Laden din partea guvernului pakistanez, pentru a se putea ascunde de CIA aproape un deceniu întreg.

Înregistrarea video începe cu o imagine în care un vițel este alăptat de o vacă, apoi trece la scene calme, domestice, cu cotețe de găini și cocoși, o pisică ce-și hrănește puii, într-un spațiu mic dintre două containere. Există o cușcă plină cu iepuri și o altă parte a curții rezervată găinilor care mănâncă. Nu este chiar scena în care te-ai aștepta să-l vezi pe cel mai mare și mai celebru terorirst al lumii, remarcă Daily Mail.

Un băiat care nu pare să aibă mai mult de 7 ani recită fraze în limba arabă. Majoritatea copiilor poartă haine tradițșionale pakistenze, alții sunt în tricouri și se joacă afară.

Într-una dintre scene un bărbat cu barbă albă, îmbrăcat cu o cămașă și o haină este filmat cum instruieșe doi băieți cum să tragă cu ceea ce pare a fi o armă de jucărie. În altă scenă, copiii se joacă pe tobogane. În altă imagine apare o fetiță care nu pare să aibă mai mult de cinci luni, întinsă pe un pat.

Deși declara război Occidentului, familia sa foloseau obiecte aduse din Vest – telefoane mobile, computere, avea înregistrate filme americane, cum ar fi documentarul din 2008 „Unde oare se ascunde Osa bin Laden?, filme Disney precum „Cars” și jocuri video de genul: Final Fantasy VII Resident Evil. Avea și un film biografic despre el însuși numit „CNN Presents: World's Most Wanted” (2006).

De asemenea, au fost găsite, conform datelor furnizate de CIA numeroase producții pentru copii: Antz, Batman Gotham Knight, Cars, Chicken Little, Marvel's Heroes of Tomorrow, Home on the Range, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs și The Three Musketeers.

Teroristul, care nu putea pleca din zonă fără să-și pună viața în pericol, avea multe fuilme despre diferite locuri din lume. De pildă: Civilizația Peru, Kremlinul din interior sau Povestea Indiei. De asemenea, avea o colecție de filme National Geographic și o copie a filmului BBC „Great Wildlife Moments”.

Sunt realizate filmări în diferite anotimpuri – se vede zăpadă, ploaie într-o altă zi, un curcubeu la orizont,etc.

Printre altele se pot vedea fotografii cu Hamza bin Laden, ale cărui mesaje au fost transmise de Al Qaida în ultimii ani.