Vladimir Tismaneanu: "Studiile romanesti traiesc neindoios o crescanda efervescenta academica in Statele Unite, fapt explicabil prin dinamicile recente, precum prezenta activa a Romaniei in NATO si intra-rea in Uniunea Europeana".
Totodata, dupa alegerile din 2004, Romania a intrat efectiv in faza consolidarii democratice, iesind din „tunelul tranzitiei”. Indiferent de tensiunile, in fond, previzibile in cadrul normalitatii democratice, Romania este astazi un actor credibil al comunitatii statelor pluraliste.
Toate aceste lucruri, si multe altele, au facut obiectul unei incitante conferinte organizate sub titlul „Ora Romaniei”, intre 22 si 24 martie 2007, la Universitatea Indiana din Bloomington. Principala organizatoare a fost profesoara Maria Bucur, din cadrul Departamentului de istorie al acestei prestigioase scoli, care conduce la ora actuala Institutul de Studii Ruse si Est-Europene.
Un rol important in pregatirea si desfasurarea acestui eveniment l-au jucat profesoara Christina Zarifopol-Illias, sufletul superbului program de limba si cultura romane de la Bloomington, precum si profesorul Aurelian Craiutu, cunoscut pentru studiile sale de filosofie politica si de analiza a tranzitiilor post-comuniste.
Tin sa mentionez rolul Institutului Cultural Roman in sustinerea acestui remarcabil proiect intelectual. Pe parcursul a doua zile, zeci de studenti si universitari americani au intrat in contact direct cu valorile culturii romanesti.
La festivitatea de deschidere au luat cuvantul Patrick O’Meara, decanul pentru programe internationale al Universitatii Indiana, precum si George Predescu, consulul general al Romaniei la Chicago. In cadrul conferintei au avut loc mese rotunde, la care au participat personalitati academice din tara si din Statele Unite.
Amintesc urmatoarele mese rotunde: „Situatia stiintelor sociale” (Aurelian Craiutu, Peter Gross - Universitatea Tennesee, Mihaela Miroiu - SNSPA si subsemnatul); „Istorie si studii umaniste” (Maria Bucur, Keith Hitchins - Universitatea Illinois, Charles King - Universitatea Georgetown, Irina Livezeanu - Universitatea Pittsburgh si Christian Moraru -Universitatea Carolina de Nord)”; „Limba romana” (Matei Calinescu -Universitatea Indiana, Marina Cap-Bun - Universitatea „Ovidius” din Constanta, Mona Momescu - „Ovidius” si Universitatea Columbia, Christina Zarifopol-Illias).
Prezentarile de lucrari au avut loc in cadrul urmatoarelor sesiuni: „Politica identitatii in lumea post-comunista” (contributii de Jennifer Cash - Universitatea Pittsburgh, Sorin Gog si Laszlo Peter - Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, comentator Mihaela Miroiu); „Politica post-comunista si Uniunea Europeana” (lucrari de Oana-Valentina Suciu - Universitatea din Bucuresti, Katalin Gal - „Babes-Bolyai”, John Gledhill -Universitatea Georgetown, comentator profesorul Charles King); „Noi tendinte in cercetarea istorica” (lucrari de Roland Clark - Universitatea Pittsburgh, Ion Matei Costinescu - Universitatea Illinois si Voichita Nachescu - Universitatea Rice, comentator Irina Livezeanu).
In cadrul ultimei sesiuni, avandu-l drept comentator pe Christian Moraru, au prezentat comunicari Victor Rizescu (Universitatea Bucuresti), Theodora-Eliza Vacarescu (Universitatea Central-Europeana) si Mihaela Czobor-Lupp (Universitatea Georgetown).
Au fost puse in discutie subiecte legate de natura constiintei si identitatii nationale, relatia dintre explorarea sistemului penitenciar comunist si studiile de gen (memorialistica feminina legata de experienta inchisorilor politice), teatrul si patologiile politicului in viziunea lui Caragiale, religia ca indicator etnic - atitudinea ortodoxista fata de rasa si religie, Dimitrie Gusti si problema natiunii, politica anarhiei in tranzitia romaneasca, sau de aspectele sociologice ale saraciei in Romania contemporana.
Conferinta a luat in consideratie dezbaterile din tara privind asumarea trecutului comunist si condamnarea regimului totalitar. Mi-a revenit onoarea de a tine prelegerea inaugu-rala a conferintei axate pe experienta Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.
Avalansa de intrebari care au urmat probeaza cat se poate de limpede ca avem de-a face cu un subiect de maxim interes, deopotriva teoretic si practic-politic. Intre cei prezenti - Dan Dusleag, profesor de pediatrie la Universitatea Indiana, care, cu pasiune si devotament, a editat recent memoriile de inchisoare „My Second University” („A doua mea universitate”) ale bunicului sau, doctorul Stanciu Stroia.
Discutia cu Dan a dovedit inca o data deplina justificare din punct de vedere uman, politic si moral a demersului de condamnare a regimului comunist. In concluzie, asemenea conferinte servesc in chip autentic unei imagini realiste, oneste si necontrafacute a Romaniei.