Scopul călătoriei a fost să tragă un semnal de alarmă asupra poluării oceanelor lumii cu rămăşiţe de plastic.
„De fapt avem nevoie să interzicem paharele din plastic de unică folosinţă”, a declarat războinicul eco David de Rothschild, moştenitorul de 31 d e ani al familiei Rothschild, cel care s-a aflat în spatele proiectului.
Călătoria a durat 128 de zile.
„Fiecare bucăţică de plastic care a fost produsă din 1909, de la invenţia plasticului, se află aici, chiar şi la nivel molecular”, a declarat Rothschild agenţiei de presă germane, DPA.
„Aceasta este o problemă pe care o putem rezolva astăzi, interzicând paharul de plastic, punga de plastic”, a mai spus acesta.
Oceane poluate
Vasul din plastice, care va fi dezmembrat şi reciclat în Sydney, a fost făcut din sticle de doi litri, cumpărate în San Francisco şi lipite. Echipajul, format din şase membri, a folosit turbine eoliene şi panouri solare pentru a produce energie.
<embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/ZHgQtf-G79g&hl=en_US&fs=1" height="385" width="640"></embed></embed><//embed>
Ambarcaţiunea a fost numită Plastiki, o referire la Kon-Tiki, un vas din lemn pe care aventurierul norvegian Thor Heyerdal l-a folosit să traverseze Pacificul în 1947. La bord există o toaletă ecologică, un sistem de colectare a apei de ploaie şi o grădină de plante, atârnată de catarge.
Catargele au fost făcut din aluminiu, iar pânzele din fibră de plastic reciclată. De-a lungul călătoriei, Rothschild a făcut scufundări şi în mijlocul oceanului a descoperit fărâme de plastic, degradate de soare şi sare, care se descompun în 450 de ani.
Fragmentele sunt mâncate de peşti şi astfel se întorc în lanţul alimentar. Programul pentru mediu al ONU a estimat că în fiecare kilometru pătrat de ocean există 13.000 de bucăţele de plastic, care provin din cele aproape 8 milioane de obiecte de plastic, care, zilnic, ajung în apă.
„Suntem cea mai nebună planetă, avem o problemă şi nu o putem rezolva astăzi. Trebuie să avem grijă de oceane, să ne asumă răspunderea pentru a le proteja”, a spus David de Rothschild.