Evenimentul Zilei > Actualitate > Seful Politiei Romane, pe „Pamantul fagaduintei”
Seful Politiei Romane, pe „Pamantul fagaduintei”

Seful Politiei Romane, pe „Pamantul fagaduintei”

Cu sprijinul premierului, ministrul internelor a gasit solutia pentru a se debarasa de seful IGPR.

Seful Politiei Romane, chestorul Dan Valentin Fatuloiu, pleaca de la conducerea institutiei pentru a se ocupa de o mai buna colaborare intre autoritatile americane si cele pe care le-a coordonat pana acum.

La propunerea ministrului internelor, Cristian David, si cu semnatura de confirmare a premierului Calin Popescu-Tariceanu, Fatuloiu a fost nominalizat sef al Biroului atasatului afacerilor interne in Statele Unite ale Americii.

Schimbarea era asteptata, avand in vedere ca, de ceva vreme, acesta se afla in conflict cu ministrul Cristian David. De altfel, pe lista posibililor succesori ai lui Fatuloiu apare si numele comisarului-sef Gheorghi Plai, seful IPJ Botosani, o persoana cunoscuta ca facand parte din cercul aflat in jurul prefectului de Iasi, Relu Fenechiu, deci, implicit, si a actualului ministru al internelor.

Anunt facut in sedinta de bilant

Sefii de directie din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane si cei ai inspectoratelor judetene au aflat vestea debarcarii lui Fatuloiu chiar de la ministrul Cristian David, ieri-dimineata, in sedinta de bilant a IGP.

La aflarea vestii, chestorul Dan Valentin Fatuloiu a declarat ca mutarea sa „este o noua provocare”, adaugand ca „lasa in urma o institutie reformata, care si-a castigat increderea cetatenilor”.

Formalitatile de predare a functiei vor dura aproximativ o luna, dar pentru Fatuloiu aceasta nu va fi o problema avand in vedere ca nu este pentru prima data cand „este pus la curent” cu situatia sa administrativa intr-o sedinta: in 2000, el a fost anuntat intr-o conferinta de presa ca este demis de la sefia Politiei Capitalei.

Prins in scandalul „Fuga lui Hayssam”

Dan Valentin Fatuloiu s-a nascut pe 27 iunie 1956, in orasul Drobeta-Turnu-Severin, judetul Mehedinti, este casatorit si are un copil. Ascensiunea sa in Politia Romana, pana la numirea ca sef al IGPR in 2005, a coincis, practic, cu preluarea conducerii Ministerului Administratiei si Internelor de catre Vasile Blaga.

Din acest moment, numele lui Fatuloiu apare constant in mai multe scandaluri de impact. Acesta isi incepe mandatul cu demiterea mai multor ofiteri aflati la conducerea inspectoratelor judetene de politie, motivandu-si decizia prin probleme de „management defectuos”.

Cum sintagma nu aparea in legislatia romaneasca, majoritatea celor demisi au actionat in instanta ministerul, cu mari sanse de castig. La scurt timp, imediat dupa fuga din tara a lui Omar Hayssam, numele sefului Politiei Romane aparea iarasi pe primele pagini ale ziarelor.

EVZ facea public un bilet scris cel mai probabil de sirian, ce continea o lista de persoane catre care acesta ar fi facut o serie de sponsorizari. Printre ele aparea din nou numele lui Dan Fatuloiu (notat „Mitica”, asa cum ii spun apropiatii).

Razboiul David – Fatuloiu

Cele mai mari probleme ale chestorului aveau sa apara insa odata cu instalarea in functie a actualului ministru al internelor, Cristian David. Ruptura a fost vizibila in momentul in care, in timp ce ministrul anunta modificari in Politia Romana, Fatuloiu pleca, cu sotia, in concediu in Antalya.

Al doilea episod „flagrant” a fost marcat de accidentul in lant de pe Autostrada Soarelui, soldat cu un mort si trei raniti. Unul dintre putinii profesionisti ai Politiei Rutiere, Dumitru Jianu, a picat victima colaterala, fiind demis. In prealabil, ministrul David declarase, cu directie clara catre Fatuloiu: „Politia nu-si face treaba, sta in birouri uitandu-se la televizor!”.

Cine vine pe locul gol?

Marian Tutilescu, director general al Directiei Generale de Politie Bucuresti, Eugen Corciu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, si Gheorghi Plai, seful IPJ Iasi. Acestia sunt, potrivit unor surse din MAI, favoritii pentru locul lui Fatuloiu.

Cele mai mari sanse le-ar avea primul, cu o cariera longeviva ca angajat al Ministerului de Interne, un titlu de doctor in „siguranta nationala si ordine publica” si numeroase proiecte importante coordonate.

Un alt nominalizat, Eugen Corciu, pare creditat cu sanse mici, desi in CV-ul sau apare si Academia Nationala FBI si Europol – Haga. Gheorghi Plai, in 2003, a primit distinctia „Politistul anului”, iar in 2005 a preluat functia de sef al IPJ Iasi, fiind demis dupa numai opt luni din cauza celebrului caz Larisa Chelaru. La inceputul acestui an, a reusit sa ocupe functia de sef al IPJ Botosani.

Calul troian

Plai, un apropiat al grupului Fenechiu

Surpriza de pe lista inlocuitorilor e actualul sef IPJ Botosani, Gheorghi Plai. De-a lungul timpului, acesta a fost implicat in mai multe increngaturi dubioase de afaceri si interese. Numele sau si al nepoatei sale, Iulia Diaconu, sef de sectie in cadrul DIICOT, apar in interceptarile telefonice legate de cazul Tascochim, o posibila evaziune de 4,5 milioane de euro.

Sotia, Lenuta Plai, a tinut o perioada contabilitatea mai multor firme, intre care si Fene Grup, apartinand deputatului PNL Relu Fenechiu. Acesta este si cel care l-a promovat pe Plai in fruntea IPJ Iasi, care, la randul sau, l-a numit adjunct la Politia Rutiera pe finul lui Fenechiu. De asemenea, ginerele lui Plai, Ioan Daniel Mangalagiu, e manager la o firma care a primit mai multe contracte de la IPJ Iasi. (Cezar Padurariu)