Demisia sa va veni la doar cateva luni dupa ce si seful Bancii Mondiale a fost nevoit sa demisioneze din cauza unui scandal in care a fost implicat.

Rodrigo de Rato, fost ministru de finante al Spaniei, a invocat motive personale pentru aceasta decizie care-i va pune pe liderii europeni in situatia de a gasi cat mai rapid o persoana pentru functia de sef al FMI.

„Situatia mea familiala si responsabilitatile, in special legate de educatia copiilor mei, sunt motivele pentru care renunt mai repede decat era de asteptat la mandatul de la FMI”, spune Rodrigo de Rato. Acesta a anuntat deja ca ultima intrunire importanta a oficialilor FMI la care va participa va fi cea de la Washington, din octombrie.

Vestea demisiei lui Rodrigo de Rato a adus deja si primele zvonuri privind posibilul inlocuitor. Surse citate de presa internationala il nominalizeaza pe Mervyn King, actualul guvernator al Bancii Marii Britanii, ca posibil competitor pentru postul lui De Rato. 

De la infiintarea FMI in 1945, cea mai inalta functie din cadrul institutiei a revenit doar europenilor. In mod similar, Banca Mondiala este condusa de o persoana nominalizata de SUA.

De aceasta data insa, statele in curs de dezvoltare cer schimbarea traditiei. „In loc sa limiteze cautarea la Europa, conducerea FMI ar trebui sa profite de experienta liderilor din tarile in curs de dezvoltare”, considera Bernice Romero, director in cadrul Oxfam International.