Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV. Șefa ANRP, Dorina Danielescu: Se lucrează la un soft pentru a se urmări și grăbi retrocedările
EXCLUSIV. Șefa ANRP, Dorina Danielescu: Se lucrează la un soft pentru a se urmări și grăbi retrocedările

EXCLUSIV. Șefa ANRP, Dorina Danielescu: Se lucrează la un soft pentru a se urmări și grăbi retrocedările

Directoarea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietății, Dorina Danielescu, explică, într-un interviu acordat EVZ, câți bani s-au plătit în ultimii cinci ani sub formă de despăgubiri financiare și spune că despăgubirile ar putea fi limitate.

În plus, aceasta a precizat că, în prezent, se lucrează la un soft care va grăbi procesul de retrocedare a imobilelor și a soluționării dosarelor de despăgubire. Șefului ANRP a recunoscut că membrii comisiei care analizează dosarele de retrocedare s-au întânit în 2011 doar de patru ori, deși aceștia au fost convocați în fiecare lună.

EVZ: Câte solicitări de restituire a Fondului Funciar sunt înregistrate la nivel național?
Dorina Danielescu: Sunt înregistrate 76.000 de dosare, din care au fost soluționate 27.700. Alte 48.300 de dosare sunt în curs de soluționare.
La ce interval de timp se întâlnesc comisiile care validează dosarele privind restituirile? Când s-au întâlnit ultima dată comisiile care validează dosarele privind restituirile sau acordarea de despăgubiri?
Ultima şedinţă a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD) în care a fost întrunit cvorumul necesar, de minim 7 membrii, prevăzut de lege a avut loc în data de 26 mai 2011. În cursul anului 2011 au avut loc 4 şedinţe ale Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, membrii CCSD fiind convocați în fiecare lună, neîntrunindu-se, însă, cvorumul necesar desfășurării ședințelor.
În ceea ce priveşte motivele neîntrunirii cvorumului în cursul anului 2011, acestea au fost reprezentate de eliberarea din funcţie de către Primul-ministru a Vicepreşedintelui ANRP care coordona Serviciul pentru aplicarea Legii nr. 9/1998 privind acordarea de compensaţii cetăţenilor români pentru bunurile trecute în proprietatea statului bulgar şi Legii nr. 290/2003, precum şi demisia din funcţie a Vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor care coordonează Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar, aceştia fiind şi membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, aspect care a făcut dificilă întrunirea cvormului de minim 7 membrii prevăzut de lege, coroborat cu neparticiparea celorlalţi membrii ai comisiei.
Cum veți schimba legea retrocedării în aceste șase luni, timp în care au fost blocate retrocedările caselor și terenurilor naționalizate?
În ceea ce priveşte momentul la care va fi disponibilă baza de date a dosarelor de despăgubire, în acest moment, la nivelul ANRP se lucrează la softurile informatice integrate astfel încât să se poată urmări în timp real circuitul documentelor şi consultarea stadiului actual al soluţionării dosarelor de la momentul înregistrării şi până la soluţionare.
Acest lucru necesită o perioadă de timp întrucât pe lângă realizarea softurilor informatice va fi necesară şi introducerea datelor din dosare în sistem, lucru care nu se poate face decât cel mai devreme în 2-3 luni.
Dorim acest lucru pentru a asigura transparenţa procesului de restituire şi de acordare a despăgubirilor, precum şi pentru o promptă informare a foştilor proprietari, vă informăm că în prezent la nivelul ANRP se află în curs de realizare o serie de programe software şi baze de date care vor permite persoanelor îndreptăţite accesul, în timp real, în scopul consultării stadiului actual al soluţionării dosarelor.
Mai mult, noua lege ar putea prevedea limite de despăgubire. Încă nu s-a stabilit un plafon. Se vor face simulări si se vor stabili plafoane de despăgubire.

Câte solicitări de restituire pe Legea 10 sunt înregistrate la nivel național?
La ANRP sunt înregistrate 76.000 de dosare. Au fost emise decizii pentru 12.600 de cazuri, iar 38.400 de dosare sunt în curs de soluționare. 
În ceea ce privește aplicarea legii 10 la nivel național, au fost depuse 202.116 notificări, din care au fost soluționate 125.613. În 17.352 sde cazuri s-a decis restiuirea în natură, în 1.926 de cazuri s-au acordat compensări, iar 288 de soluționări conțin combinări : restituire în natură și compensare. Pe de altă parte, 53.654 de notificări au fost soluționate cu acordarea de despăgubiri, iar alte 6.807 au fost soluționate fin măsuri combinate incluzând restituirea prin echivalent.
Care este suma totală acordată prin despăgubiri compensatorii?
În perioada 2007-2011 s-au înregistrat 25.324 de cereri de opțiune, pentru 4.452 fiind emise deja titluri de plată. Valoarea acestora este de aproximativ 142 de milioane de euro. Anul acesta s-au plătit zero lei, iar în 2011 valoarea titlurilor a fost de 12.477.442,68 lei. Pe de altă parte, în 2010 acestea au avut o valoare de 284.519.082 lei, în timp ce în 2009 valoarea acestora s-a ridicat la 92.697.108 lei.  În 2008 s-au emis titluri în valoare de 154.857.057 lei, iar în 2007 acestea au avut o valoare de 72.096.506 lei.
Nu credeți că este oportun ca angajații ANRP care au greșit să fie demiși sau să își dea demisia?
Referitor la răspunderea persoanelor precizez faptul că în măsura în care în urma concluziilor raportului de audit se va stabili că există abateri care pot atrage răspunderea administrativă sau şi mai grav penală voi lua măsurile corespunzătoare prevăzute de lege.
Cât priveşte lipsa unor documente doveditoare constatată în urma Raportului realizat în urma misiunii de audit ad-hoc desfășurată de către Ministerul Finanţelor Publice cu privire la verificarea activităţii Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor şi a execuţiei bugetare, doresc să precizez faptul că aceast aspect reprezintă o constatare reţinută de echipa de audit în urma analizării unui eşantion de dosare de despăgubiri înregistrate la direcţia de specialitate din cadrul ANRP. 
După analizarea şi formularea eventualelor observaţii şi puncte de vedere la constatările şi recomandările echipei de audit ANRP urmează să implementeze recomandările făcute, inclusiv măsuri de reorganizare şi eficientizare activităţii instituţiei.
Citiți și:

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News