Evenimentul Zilei > Actualitate > România – Franţa 0-0. „Adieu”, calificare! Cum aţi trăit marea inaugurare?
România – Franţa 0-0. „Adieu”, calificare! Cum aţi trăit marea inaugurare?

România – Franţa 0-0. „Adieu”, calificare! Cum aţi trăit marea inaugurare?

Noul stadion "Naţional Arena" a fost, în premieră, gazda unei partide. Tricolorii au remizat aseară cu Franţa, scor 0-0, dar au mai pierdut o bătălie în lupta de calificare la Euro 2012. Arena a fost plină cu o oră înainte de startul meciului, spectacolul din tribune fiind extraordinar. Meciul a fost slab, iar gazonul de-a dreptul prost. Ocaziile de poartă au absentat de pe "Naţional Arena", iar stadionul va trebui să mai aştept ceva vreme până să răsune de bucuria golului.

ROMÂNIA – FRANŢA 0-0, meci disputat aseară pe Naţional Arena

ROMÂNIA: Tătăruşanu – Luchin, Chiricheş, Goian, Raţ – Bourceanu – Nicoliţă,  Lazăr, Tănase, Cociş – Marica

Rezerve: Pantilimon, Niculae, Latovlevici, Stancu, Bucur, Moţi

Selecţioner: Victor Piţurcă

FRANŢA: Lloris – Sagna, Rami, Abidal, Evra – Martin, Villa, Cabaye, Valbuena – Benzema, Ribery

Rezerve:
Mandanda – Kosceielny, Nasri, Reveille, Malouda, Diarra, Remy

Selecţioner: Laurent Blanc

Arbitru la centru:
Howard Webb
min. 90 – S-a terminat meciul.
min. 85 – Finalul de meci este tensionat. Ambele formaţii forţează victoria, însă jocul e încâlcit. România se apără cu îndârjire, în timp ce oaspeţii transpiră din greu pentru fiecare metru de teren. Marica a fost huiduit când a fost înlocuit de Gigel Bucur.
min. 80 – Francezii au întors puţin soarta meciului şi sunt mai insistenţi în ofensivă. Chiricheş a jucat excepţional în această seară, anulându-l pe Benzema.
min. 75 – Atacăm. Bosnia a marcat şi nu rămâne doar varianta victoriei pentru a păstra şanse reale de calificare.
min. 70 – S-a încins meciul. După o acţiune personală de toată frumuseţea a lui Ribery, Abidal l-a blocat în utlima secundă pe Marica, după o centrare perfectă în faţa porţii a lui Bogdan Stancu.
min. 65 – Benzema este blocat de Tătăruşanu. Portarul Stelei a scos de sub bară un şut periculos al lui Cabaye. Francezii cresc presiunea la poarta României.
min. 60 – Bănel Nicoliţă joacă mai bine ca niciodată. Gazonul le joacă feste în continuare fotbaliştilor, care sunt vizibil incomodaţi de calitatea ierbii.
min. 55 – Startul mai alert de repriză a fost doar un foc de paie. Cociş a primit şi el un cartonaş galben.
min. 49 – Meciul s-a mai animat după pauză. Rami a fost aproape de un autogol, dar şi să marcheze un gol în poarta lui Tătăruşanu. A ratat de fiecare dată.
min. 46 – A început repriza secundă.
min. 45 – Pauză pe Naţional Arena. După 45 de minute de fotbal sărăcăcios, scorul este egal, 0-0.
min. 44 – Gazonul provoacă accidentări pe bandă rulantă. Evra s-a rupt şi el.
min. 43 – A ieşit Costin Lazăr, accidentat. În locul mijlocaşului defensiv a intrat un atacant, Bogdan Stancu.
min. 40 – Rami a şutat de la peste 40 de metri. Tătăruşanu a prins fără emoţii.
min. 36 – Gazonul arată tot mai rău.
min. 35 – Chiricheş şi Luchin, doi fundaşi lipsiţi de experienţă în meciurile mari, le fac faţă cu brio lui Benzema – atacant la Real Madrid -, respectiv lui Patrice Evra – mijlocaş la Manchester United.
min. 33 – Benzema trimite puţin cu capul pe lângă poartă.
min. 30 – Francezii nu forţează. Tricolorii se zbat din greu pentru a pune piciorul pe minge. Meciul este mai încins, multe faulturi fiind semnalate de exigentul arbitru englez Howard Webb.
min. 27 – Încă o lovitură liberă executată de Nicoliţă. Lloris a respins în corner, de sub bara transversală.
min. 22 – Nu se joacă mai nimic. Francezii au mai mult timp posesia, însă românii fac un pressing sufocant. Spectacol puţin în prima seară de fotbal de pe noul stadion bucureştean.
min. 19 – Ocaziile de poartă s-au împuţinat în ultimele minute. Mijlocaşii francezi încep să pună stăpânire pe minge. De cealaltă parte, avântul iniţial al tricolorilor s-a stins.
min. 15 – Tănase a primit un cartonaş galben după ce l-a ţinut de tricou pe Sagna. Francezii atacă în aceste momente.
min. 10 – Francezii nu i-au dat încă nicio emoţie lui Tătăruşanu, care nu a avut de apărat niciun şut până acum.
min. 7 – Gazonul dă deja semne de oboseală. Brazdele de iarbă sar într-o veselie, în timp ce jucătorii se duelează pe teren. Ritmul meciului a mai scăzut în ultimele minute.
min. 5 – România atacă în valuri. Tricolorii au trecut pe lângă gol în minutul 4, când Goian nu a ajuns la o centrare a lui Nicoliţă, iar Lloris a respins în corner.
min. 1 – A început partida România – Franţa. Atmosfera este incendiară. Fanii tricolorilor fac o hărmălaie de nedescris. Howard Webb a fluierat startul meciului. Francezii au avut lovitura de debut.

Ora
21.25 – Au fost intonate imnurile celor două ţări.
Ora 21.20 – Loţi Boloni, Gică Popescu, Gică Hagi şi Dorinel Munteanu au fost premiaţi de UEFA pentru că au strâns peste 100 de selecţii în echipa naţională.
Ora 21.15 – Cântă Inna. Săpunaru a făcut ruptură la încălzire şi va fi înlocuit de Luchin.
Ora 21.00. Meciul stă să înceapă. Mai este o jumătate de oră până la primul fluier. Atmosfera de pe stadion e electrizantă.
Ora 20.45. Stadionul e plin. În urmă cu câteva clipe, tricolorii au ieşit la încălzire. Pe ecranele gigant ale arenei au rulat imagini filmate în timpul construcţiei stadionului.
Ora 19.45. Controlul la intrarea în arenă se face la sânge. Mai mulţi fani cu aparate foto, care nu erau profesionale, au fost întorşi din drum de stewarzi.
Ora 19.25. Autocarul francezilor a ajuns la stadion.
Ora 19.00. Autocarul României a plecat de la Mogoşoaia în urmă cu câteva momente şi se îndreaptă spre stadionul "Naţional Arena".
Ora 18.10. La poarta stadionului sunt câteva sute de suporteri. Grosul însă este aşteptat după ora 19.00, după cum spun organizatorii. La un moment dat în zonă a apărut şi cunoscutul jurnalist Ion Cristoiu, care s-a declarat în  favoarea francezilor.
Ora 18.00. S-au deschis porţile "Naţional Arena" pentru prima oară înaintea unui meci oficial. Primii fani îşi ocupă deja locurile în tribună.

Ora 17.40. Biletele se vând şi cu 350 de lei, oamenii de ordine sunt mai puţin vigilenţi. Mulţi suporteri preferă să vadă meciul pe terasele de lângă stadion, care sunt deja pline. Pe Bulevardul Basarabia se circulă bară la bară. Au sosit şapte camioane cu jandarmi şi tunurile cu apă. Comercianţii vând suveniruri tricolore: un joben costă 20 de lei, iar un fular – 15 lei.
Ora 17.15. Au început să sosească autocarele cu francezi. Suporterii români au început să se adune şi ei, vin în grupuri mari. Biletele la negru se vând cu 200 de lei. Bişniţarii lucrează prin interpuşi, jandarmii sunt cu ochii pe ei. La stadion a  venit şi regizorul Sergiu Nicolaescu. El spune că, indiscutabil, va câştiga Franţa. În timpul meciului va filma o secvenţă din comedia „Ultimul corupt”. 

Ora 16.00. Nu mai sunt bilete pentru meciul Franţa-România, casele s-au închis. Bişniţarii îşi caută clienţi.
Suporterii români au început să vină la stadion. Mulţi beau bere. Zona a fost împânzită de jandarmi. Parcarea dinspre bulevardul Basarabia e disputată de cei care vin cu maşinile, deşi s-a dat ordin ca aceasta să rămână goală. „Vă bat dacă mai parcaţi aici”, strigă jandarmii. 
Ora 15.15. Gerard Douche, 53 de ani, jurnalist pentru M6 spune că francezii au venit din Albania, unde echipa Franţei a mai avut un meci. În general, francezii au pariat pe echipa lor, estimând un rezultat final de 2-1.
 
Douche crede că marcatorii vor fi Benzema şi Ribery

„Echipa României este bună şi nu este de neglijat, dar nu are om de gol”, afirmă jurnalistul francez. De curând au sosit şi maşini ale Jandarmeriei, cu echipaje ce vor asigura ordinea pe stadion şi in zonă.
La această oră nu s-au strâns mai mult de 20 de suporteri români. Mulţi dintre ei sunt întârziaţii care îşi caută bilet.

O motocicletă cu trei roţi a Brigăzii de Poliţie Rutieră de tip CanAm a atras atenţia francezilor, care s-au fotografiat cu ea minute în şir
Ora 15.00. Se pare că tricolorii vor evolua într-o formulă ofensivă, 4-3-2-1, cu Tătăruşanu în poartă, Săpunaru, Chiricheş, Goian şi Raţ – pe linia de fund, Lazăr, Bourceanu şi Cociş – la mijloc, Nicolţă şi Tănase pe benzi, iar Marica – vârf împins.
Ora 14.00. Tricolorii au luat prânzul, iar în aceste momente selecţionerul Piţurcă poartă discuţii individuale cu jucătorii.
Ora 13.00. Fotbaliştii români s-au întors la Mogoşoaia şi participă acum la vizionarea partidelor făcute de Franţa. După ce vor termina de analizat adversarii din această seară, tricolorii vor lua prânzul.
Ora 12.00. Francezii s-au plimbat azi prin Herăstrău, în timp ce jucătorii naţionalei României, fără selecţionerul Victor Piţurcă, rămas în cantonament, au preferat o promenadă prin Băneasa.
La ora 11.00, atmosfera era foarte liniştită în jurul arenei de 55.000 de locuri. Câţiva bişniţari matinali şi-au făcut apariţia, ei cerând preţuri cel puţin duble pentru biletele cele mai ieftine, de 50 şi 70 de lei. Poliţiştii şi jandarmii nu sunt încă prezenţi în zona din preajma stadionului de cinci stele din Bucureşti.
Tichetele la meci s-au vândut doar pe internet, în pachete de maximum 2 bilete. Azi, la sediul firmei care se ocupă de comercializarea biletelor se aşteaptă o nouă coadă, ultimele 2.000 de tichete urmând să fie vândute.
PROGRAMUL PRIMEI SERI DE FOTBAL PE "NAŢIONAL ARENA"

 • Ora 18.00. Se deschid porţile stadionului. Există patru căi de acces spre arenă: spre Tribuna 1 se va intra pe Str. Mr. Coravu; dacă au bilete la Tribuna a II-a, suporterii trebuie să vină pe Str. Socului; la Peluza Nord intrarea este pe Str. Pierre de Coubertain, în timp ce accesul la Peluza Sud, intrarea cea mai apropiată este de pe Bulevardul Basarabia;
 • Ora 20.15 – Recital Inna. Cântăreaţa a fost aleasă special de Mircea Sandu;
 • Ora 20.45 – Cei 22 de jucători vor ieşi la încălzireş
 • Ora 21.25 – Intonarea imnurilor de stat ale celor două echipe. "Deşteaptă-te, române!" va fi interpretat de Marcel Pavel;
 • Ora 21.30 – Startul partidei.

Poliţia va impune unele restricţii de trafic în zona stadionului.

Astfel, începând cu ora 17.30, se vor aplica restricţii rutiere pe str. Maior Coravu, între Şos. Mihai Bravu şi intrarea în stadion, dar şi pe bd. Pierre de Coubertin, între str. Vatra Luminoasă şi intrarea în stadion.
Brigada Rutieră solicită riveranilor şi celorlalţi conducători de autovehicule să evite oprirea / staţionarea pe următoarele artere rutiere:

 • bd. Basarabia între Piaţa Hurmuzachi şi bd. Chişinău;
 • str. Maior Coravu;
 • str. Vatra Luminoasă;
 • bd. Pierre de Coubertin.

Recomandări pentru şoferi:

 • să evite să circule, pe cât posibil, în zona respectivă;
 • să folosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele de trafic şi să opteze pentru mijloacele de transport în comun;
 • să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate sau cât mai departe de arena sportivă;
 • să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care se află în zone aglomerate;
 • să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutieră care dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandările poliţiştilor care se află în punctele de deviere;
 • să reducă viteza atunci când trec pe lângă grupurile de suporteri şi să evite pe timpul deplasării, manifestările de natură a pune în pericol siguranţa lor, dar şi a celorlalţi participanţi la trafic.

CITIŢI ŞI:

 • Prima seară pe "Naţional Arena" va fi fără seminţe şi ţigări
 • Tricolori, cocoşaţi "cocoşii"!
 • Victor Piţurcă: "Franţa din 2008 era mai bună decât cea de azi!"
 • Daniel Niculae: "Doar dacă batem Franţa mai putem spera la Euro 2012!"
 • S-a rupt Marica! Marius Niculae, convocat pentru meciul cu Franţa