"Este un proiect de lege care are menirea să încurajeze agroturismul, producătorii români, care să aibă produse care pot fi valorificate tot de către ei. Problema agroturismului din România este extrem de importantă, iar agroturismul poate constitui salvarea satului românesc. Localurile şi minipensiunile sunt scutite de orice impozite fiscale în condiţiile în care folosesc numai produse de bază din producţia proprie, carne, brânzeturi, lactate, legume, sucuri de fructe, dulceaţă, compot, pâine, vin, bere", a spus deputatul, într-o conferinţă de presă.

Model occidental

Călian a făcut o analiză a situaţiei agroturismului din Franţa, Austria, Elveţia, Ungaria, Germania, ţări în care statul oferă facilităţi de natură fiscală şi materială.

"În Germania, în anumite landuri, nu se percep taxe, iar în Austria activitatea este neimpozitată. În Austria, de exemplu, într-o localitate cu zece mii de locuitori există 85 de restaurante agroturistice", a afirmat Călian.

Deputatul PDL a adăugat că va depune proiectul de lege după ce va aduna semnături de la aproximativ o sută de parlamentari din toate partidele.

Petru Călian a spus că are acordul de principiu al ministrului Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi că urmează să aibă o discuţie şi cu ministrul Turismului, Elena Udrea, în acest sens.