Scut rusesc în Europa

Scut rusesc în Europa

Moscova ameninţă cu instalarea de sisteme antirachetă în Belarus şi Caucaz, dacă SUA vor amplasa elemente ale sistemului antibalistic în Europa Centrală.

Rusia a anunţat că ar putea relua cooperarea militară cu Belarusul şi instala un sistem de apărare antirachetă în Caucaz şi Asia Centrală, dacă Statele Unite amplasează unsprezece rachete interceptoare şi o bază radar în Europa Centrală. Ambadasorul rus la Minsk, Aleksandr Surikov, a declarat, ieri, că Rusia analizează posibilitatea desfăşurării de rachete Iskander şi bombardiere strategice pe teritoriul Belarusului, relatează AFP.

„Vom putea discuta despre toate acestea după semnarea unui acord (privind scutul american antirachetă - n.r.) între Statele Unite şi Polonia“, a adăugat ambasadorul rus, precizând însă că este exclusă desfăşurarea de arme nucleare. Un acord încheiat în 1994 prevede că Moscova trebuie să îşi retragă armele nucleare amplasate în fosta republică sovietică înainte de destrămarea URSS, a reamintit Aleksandr Surikov.

Washingtonul şi Praga au semnat, luna trecută, un acord privind instalarea bazei radar, iar negocierile cu Varşovia nu s-au încheiat încă, Moscova profitând de situaţia creată pentru a face presiuni. La începutul săptămânii, comandantul forţelor aeriene ruse, generalul Aleksandr Zelin, a vorbit chiar despre amplasarea unui sistem antirachetă în Caucaz şi Asia Centrală. Premierul Putin curtează Cuba Premierul rus, Vladimir Putin, s-a pronunţat luni în favoarea restabilirii legăturilor cu Havana, negând însă zvonurile potrivit cărora Cuba ar putea fi folosită ca punct de alimentare pentru bombardierele nucleare ruseşti. „Trebuie să ne restabilim poziţiile în Cuba şi în alte ţări“, a spus Vladimir Putin, care, anul trecut, ameninţa cu desfăşurarea de rachete în enclava Kaliningrad.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un diplomat cubanez a declarat pentru RIA Novosti, sub protecţia anonimatului, că regimul cubanez nu este interesat deocamdată de propunerea şefului guvernului de la Moscova. „Nici măcar nu am fost înştiinţaţi în legătură cu intenţiile Rusiei“, a ţinut să precizeze diplomatul.