Evenimentul Zilei > Actualitate > Scurt circuit între Ponta şi Voiculescu. Antonescu şi-a lăsat din braţe aliaţii. PC merge singur la locale
Scurt circuit între Ponta şi Voiculescu. Antonescu şi-a lăsat din braţe aliaţii. PC merge singur la locale

Scurt circuit între Ponta şi Voiculescu. Antonescu şi-a lăsat din braţe aliaţii. PC merge singur la locale

Oprescu va candida pentru un nou mandat la Primăria Capitalei independent, dar în parteneriat cu USL. Anunţul, făcut de co-preşedinţii Uniunii, Victor Ponta şi Crin Antonescu, a dat semnul sciziunii în USL. Nemulţumiţi, conservatorii au anunţat că vor candida separat la locale în toată ţara.

Conservatorii, care au tulburat în ultima săptămână apele Uniunii, susţinând proprii candidaţi la primăriile Iaşiului şi Bucureştiului, acuză faptul că nominalizarea pentru Bucureşti nu se poate face fără consultarea şi acordul lor. Decizia PC, bucuria lui Ponta: de luni întregi acesta încearcă să disocieze USL şi implicit PSD, de imaginea controversatului Dan Voiculescu, pe motiv că alăturarea liderului conservator – chiar retras el într-o funcţie onorifică în PC – ar dăuna imaginii noii construcţii politice.
Oprescu a bătut palma, negocierile continuă
După o serie de negocieri tensionate cu privire la prezenţa siglei USL pe afişele candidatului Oprescu, formula sub care a fost anunţat acesta a fost cea de "candidat independent în parteneriat cu USL".
Conform unor surse din cadrul Uniunii, negocierile între Oprescu şi USL nu sunt finalizate, dar s-a decis să se facă deja acest anunţ pentru a-i reduce la tăcere atât pe nemulţumiţii din PSD, care găseau excesive pretenţiile primarului Capitalei, cât şi pe partenerii din PC.
De altfel, în cursul acestei zile, conservatorii au denunţat această înţelegere,  afirmând că susţinerea USL nu este legitimă pentru că Ponta şi Antonescu nu au acceptul PC. Liderul PC, Dan Constantin a tratat anunţul privind sprijinirea candidaturii lui Sorin Oprescu drept "o intenţie", şi nu o decizie oficială a USL, pentru că propunerea nu a fost discutată şi acceptată la nivelul Uniunii, aşa cum prevede protocolul. Preşedintele PC a maiavertizat că nici Crin Antonescu nu poate semna nimic în numele ACD fără o consultare a PC.
PC merge pe cont propriu
În schimb, PC a decis să candideze singur la alegerile locale din anul 2012, în toată ţara, a anunţat Constantin, după oficializarea "parteneriatului" Oprescu-USL.
El a precizat că partidul său va candida pe cont propriu la localele din 2012, la primării şi la consilieri, cu excepţiile negociate deja în cadrul USL. La Bucureşti, conservatorii vor susţine candidatura lui Cristian Popescu "Piedone" şi insistă ca aceasta să fie însuşită de Uniune. În schimb, conservatorii încă mai iau în calcul o candidatură în comun cu PSD şi PNL la alegerile parlamentare.
O manevră marca Ponta
Tensiunile din cadrul Uniunii Social Liberale pe modul de desemnare al candidaţilor la locale s-au adâncit în ultima vreme, totul culminând cu nota ultimativă a preşedintelui PSD Victor Ponta, lansată joi la Iaşi către conservatori, prin care le solicita fie să accepte să rămână în USL în condiţiile deja stabilite, fie să meargă separat în alegeri, dacă vor mai multe candidaturi şi funcţii în administraţia locală.
Riposta liderului PC, Dan Constatin, a venit pe linia Bucureşti. Afirmând că nimeni nu este în măsură să dea ultimatumuri conservatorilor, liderul PC a susţinut că USL ar trebui să-l sprijine pe primarul Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone pentru Primăria Generală a Capitalei.
Relaţiile PSD-PC au fost reci încă de la debutul Uniunii Social Liberale pe eşichierul politic românesc. Aproape imediat după semnarea protocolului alianţei social-liberale, la care Dan Voiculescu nu a fost invitat, tocmai pentru a se disocia noua construcţie politică de trecutul îngemănat cu Securitatea al liderului de onoare al PC, Ponta a susţinut în mod pulic că nu doreşte să fie în vreun fel asociat cu acesta şi i-a cerut să nu vulnerabilizeze USL prin ieşiri pe această temă.
De atunci, reprezentanţii la nivel înalt ai celor două partide s-au ignorat în public până la momentul împărţiriicandidaturilor pe listele comune la locale.
Nervozitatea social-democrată a fost provocată de încăpăţănarea conservatorilor de a avea candidat, fie el şi separat de USL, pentru primăria Iaşiului, acolo unde îl opun pe medicul parlamentar, Tudor Ciuhodaru primarului pesedist în exerciţiu, Gheorghe Nichita.
Ultimatumul fomulat de Ponta: or cedaţi, or mergeţi singuri în alegeri, i-a întărîtat şi mai mult pe conservatori. Conştienţi că fără ei, parte semnatară a protocolului, USL din punct de vedere juridic nu mai poate exista, cei din PC au plusat la masa jocului pe candidaturi, emiţând pretenţii şi pentru primăria Capitalei, prin edilul de la sectirul 4, Cristian Popescu „Piedone".
În acest moment, singura speranţă a conservatorilor se leagă de comportamentul politic al PNL, cu care au creat Alianţa de Centru-Dreapta, componentă a USL. Numai că şi în această zonă sunt semne că mulţi liberali s-ar debarasa bucuroşi de sprijinul trustului media deţinut de familia Voiculescu, pentru care au plătit deja destul de scump cu cedarea unor candidaturi pentru şefii de consilii judeţene şi primării reşedinţă de judeţe.
CITIŢI ŞI:

  • Piedone, sperietoare pentru Oprescu
  • Crin Antonescu bagă piciorul în uşa doctorului Sorin Oprescu 
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News