Şcoli de vară, la muzeu

Şcoli de vară, la muzeu

Copiii pot participa, în următoarele două luni, la cursuri de olărit, de meşteşugit, la ore de poveşti şi basme sau la sesiuni de realizat hârtie manuală.

În curtea câtorva muzee bucureş tene, bunicii de împrumut şi profesorii de timp liber nu şi-au luat vacanţă şi aşteaptă copiii care nu au plecat încă la ţară, la urcat în copaci după cireşe sau la alergat animalele pe islaz. În spatele porţilor, printre copaci, căsuţe de lemn sau animale împăiate, vacanţa de vară se măsoară în ore de olărit, de realizat hârtie, de făcut marionete sau de jucat teatru, de spus poveşti sau de vizitat lumea fluturilor, a păsărilor şi a moluştelor.

Copiii care stau în Bucureşti sau cei ai căror bunici nu mai sunt pe prispă să-i aştepe la fiecare 15 iunie, când se termină şcoala, se pot juca cu buneii altor prichindei, care prind chip de meşteri sau de dascăli blânzi şi vin, în iulie şi august, la Muzeul Ţăranului Român, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti“ şi la Muzeul Antipa. Elevii, dar şi studenţii care vor totuşi să plece din Capitală, la sat, au posibilitatea să se înscrie la construirea unei căsuţe de vară, la Mălureni, judeţul Argeş, acolo unde războinicii pecenegocumani - Tocsaba, Ţalapie şi Lifoe - luau în stăpânire teritoriul, în urmă cu 600 de ani.

Şcolile de vară îşi deschid deja porţile, fără bănci, fără cataloage şi fără note. Părinţii trebuie numai să achite taxele, care sunt în jur de 150-200 de lei, pentru un curs.

Muzeul Ţăranului. De la 1 iulie şi până la 1 august, copiii între 7 şi 18 ani sunt aşteptaţi la Atelierul de creativitate. Cursurile propuse sunt: fotografie, ceramică, atelier de hârtie manuală, audiţii muzicale, lecţii de etnologie, poveşti, desenat, brodat, croit, ţesut, ateliere de construit instrumente muzicale. Orele se ţin de marţi până vineri, de la 10.00 la 12.00 sau de la 12.00 la 14.00. Mirela Florian este cea care spune, dar şi ascultă basmele celor mici. Imprimeurile, dar şi tainele croitoriei sunt destăinuite de către Lidia Stareş, iar ceramica este predată de Monica Pădureţ. Înscrierile se fac la numărul de telefon 021/317.96.59 sau la muzeu, iar fiecare curs costă 10 lei. Muzeul Antipa. Şcoala de vară se adresează copiilor cu vârste între 9 şi 14 ani. Ei vor învăţa, teoretic şi practic, despre fluturi, moluşte, păsări, flora spontană din zona Bucureştiului, paleontologie şi mineralogie, mamifere, ecologie şi procedee de conservare a exponatelor muzeale. Înscrierile se fac la telefonul 021/312.88.26/119 sau pe e-mail, la florentinap@antipa.ro, dianai@antipa.ro. Muzeul Satului. În perioada 14 iulie-10 august, cei interesaţi se pot înscrie la tabăra de creaţie „Vara pe uliţă“. Micuţii se pot relaxa prin intermediul meşte- şugurilor tradiţionale - olărit, modelaj, ouă încondeiate, ţesutcusut, sculptură în lemn, icoane pe lemn, icoane pe sticlă, măşti populare, instrumente muzicale, podoabe populare. Programul este de luni până vineri, între orele 10.00 şi 14.00, iar taxa de participare: 150 lei pentru participant. Mai multe detalii se pot cere la telefonul 021/317.91.03, int. 195 sau pe e-mail: muzeulnationalal_ satului @yahoo. com.

Teatrul Fără Frontiere. În intervalul 21-25 iulie se organizează o nouă serie de ateliere de teatru pentru copii, bazate pe joc şi improvizaţie, atât în limba română, cât şi în spaniolă. Acestea se vor desfăşura în perioada 21-25 iulie, zilnic între 10.00 şi 14.00. Taxa de curs este de 250 de lei, iar informaţii suplimentare se pot obţine la telefon 021/527.31.00 sau la e-mail: tff@ teatrulfarafrontiere.ro.

TABĂRA DE LA BUNEŞTI

Pe urmele lui Ţalapie, Lifoe şi Tocsaba

La câţiva kilometri de Bucureşti, într-o zonă în care, în urmă cu 600 de ani, trei războinici pecenego-cumani, Tocsaba, Ţalapie şi Lifoe, luau în stăpânire valea inferioară a râului Vâlsan, tinerii pot participa la realizarea propriei tabere de vară, a Şcolii de la Buneşti. Fundaţia Calea Victoriei, în colaborare cu Comuna Mălureni, judeţul Argeş, organizează, de pe 21 iulie până pe 31 august, o tabără de vară de arhitectură. Activitatea principală constă în construirea unei case realizate integral din lemn. Schiţa de proiect (foto) este realizată de arhitect Ana-Maria Goilav, de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu“, din Bucureşti.

Participanţii vor locui în corturi, în apropierea locului unde se va înălţa casa. Sub îndrumarea unui meşter local se vor pregăti materialele, va fi ridicată structura, presat pământul.

Activitatea de construcţie va alterna cu o varietate de lecţii legate de viaţa unei ferme: de la cunoaşterea animalelor până la învăţarea creşterii lor şi a folosirii într-o gospodărie tradiţională. Studenţii şi elevii vor beneficia şi de întâlniri cu profesori din domeniile ştiinţelor umane şi artelor, de o şcoală de călărie. Dintre profesorii care şi-au anunţat participarea sunt Petre Guran, iniţiatorul proiectului, Sandra Ecobescu, preşedintele Fundaţiei Calea Victoriei, Tudor Jitianu, şeful de tabără, şi nu numai. Este posibil ca tabăra să fie vizitată şi de alţi profesori şi prieteni ai fundaţiei, cum ar fi Neagu Djuvara, Andrei Pleşu, Paul Gherasim, Şerban Sturdza. Mai multe detalii se pot găsi la www.fundatiacaleavictoriei.ro sau la telefon: 021/311.44.64.

Ne puteți urmări și pe Google News