Scoala la Londra pe banii englezilor

Scoala la Londra pe banii englezilor

Tinerii admisi la o universitate din Marea Britanie pot obtine un imprumut de la guvernul strain, pe care il vor returna in 10-15 ani

Peste 700 de studenti romani invata, in acest moment, in tara Reginei Elisabeta a II-a. Unii la universitati de prestigiu, unde sunt admisi doar cei mai buni dintre cei buni, iar altii la institutii care, chiar daca nu beneficiaza de un „brand” prea puternic, ofera garantia unei educatii de calitate.

Taxele ce s-au redus substantial odata cu integrarea Romaniei in UE, invatamantul la rang inalt si experienta civilizatiei britanice sunt motive suficiente pentru a lupta pentru un loc la o universitate din Marea Britanie.

In plus, oferta Guvernului Britanic pentru studentii europeni este greu de ignorat: plata taxei de studiu cu returnarea banilor incepand din momentul in care absolventul incepe sa castige minimum 900 de euro pe luna.

El nu este obligat sa munceasca in Marea Britanie pentru a-si plati datoria si are la dispozitie 10-15 ani sa restituie banii. Pentru detalii privind cererea de finantare accesati www.direct.gov.uk.

Convinge-i ca esti bun

Pregatirea dosarului pentru a studia la o universitate britanica dureaza aproape un an si cuprinde: CV, formular de aplicatie, documentele scolare, unul sau doua eseuri, scrisori de recomandare si dovada cunostintelor de limba engleza.

Aparent usor de realizat, scrisorile de intentie si eseurile dau mare bataie de cap, scopul lor fiind tocmai acela de a convinge universitatea. Eseul trebuie sa contina motivarea dorintei de a studia in Marea Britanie in domeniul respectiv, date despre hobby-uri, aptitudini sportive, precum si realizarile aplicantului (proiecte in care s-a implicat, voluntariat, teste si certificate pentru diverse competente).

Rodica Scafes, consultant specializat pe domeniul invatamantului britanic, atrage atentia asupra greselilor care pot determina respingerea aplicatilor: cuvinte gresite, exprimare, limbajul de lemn, eseul rece si impersonal.

Ea spune ca nu exista retete standard care nu dau gres, insa este important ca scrisorile de recomandare sa fie personalizate, iar eseurile sa aiba o forma atractiva, sa fie „frumos ambalate” si sa nu se rezume la o simpla insiruire de activitati si competente.

„Va impresiona un eseu care dovedeste preocuparea tanarului pentru dezvoltarea personala: invatarea unei limbi straine, implicarea in diverse proiecte si activitati de voluntariat, sustinerea unor teste standardizate”, arata Rodica Scafes.

Taxele de studiu la o universitate britanica variaza intre 4.500 si 6.000 de euro, insa, cu noroc si dosare de aplicatie convingatoare, universitatea gazda poate finanta studentul chiar 100a. Exista si universitati, precum Nepier, unde taxele sunt in jur de 3.000 de euro, insa numarul lor este foarte redus.

Munca studenteasca

Tanarul are dreptul de a munci timp de 20 de ore pe saptamana, in interiorul sau in afara campusului, iar in vacante poate lucra full time. Cu 20 de ore de munca saptamanal castiga aproximativ 600 de euro pe luna, suma ce ii poate acoperi aproape integral cazarea si masa.

Avantajele studiului in Marea Britanie sunt nenumarate: pornind de la conditiile de cazare si sistemul de predare, pana la consilierea pe tot parcursul studiilor.

Sistemul de educatie este riguros, studentii nu iau referate cu copy paste de pe internet, iar programele de studiu sunt gandite in relatie cu cerintele de pe piata muncii. Odata ajuns acolo, un student strain este consiliat in toate aspectele ce tin de viata si preocuparile lui: de la modalitatile de a face bani si a obtine asistenta medicala si pana la cariera pe care o poate dezvolta dupa terminarea studiilor.

„Nu au cum sa se rataceasca prin acest labirint. Tot timpul e cineva pe umarul caruia poti plange, indiferent de problema pe care o ai”, spune Rodica Scafes. 

EXPERIENTA

 

„Nu trebuie sa fii olimpic pentru a fi acceptat la studii”

Claudiu Revnic este student in anul II la Universitatea Manchester si urmeaza un program de studiu bazat pe Politica, Filosofie si Economie. „Nu trebuie sa fii olimpic pentru a fi acceptat la o facultate in UK. Chiar si cele mai reputate universitati cauta in candidat mai mult decat o fisa matricola. Ei cauta sa inteleaga si personalitatea aplicantului”, spune Claudiu.

In incercarea lui de a convinge universitatea sa-l accepte au contat, pe langa notele bune, faptul ca a practicat Aikido, ca vorbeste patru limbi straine, pasiunea pentru istorie, participarea la concursuri de cultura generala in scoala etc.

In invatamantul britanic, studiul individual este esential. „In ceea ce priveste domeniul umanului si cel al stiintelor sociale, nu sunt multe orele de curs, dar listele de lectura sunt substantiale”, spune studentul. De asemenea, profesorii abordeaza teme de actualitate. „La cursurile de politica se face legatura mereu cu razboiul din Irak sau cu procesul de globalizare, acolo unde se poate. La economie, manualele fac referiri la situatii foarte recente de pe piata mondiala”.

SANSA

 

Munca in UK dupa absolvire

Studentii internationali care termina facultatea in Marea Britanie vor putea ramane un an suplimentar la munca, noteaza publicatia engleza „The Guardian”.

Decizia guvernului britanic va intra in vigoare la 1 mai. Astfel, fiecare tanar care obtine o diploma de licenta sau un act similar de absolvire isi poate extinde viza de studiu pentru a munci.

Liam Byrne, ministrul adjunct al imigratiei, a precizat ca studentii internationali au contribuit la economia Marii Britanii cu 3 miliarde de lire, intr-un an. Pe de alta parte, acesta a tinut sa mentioneze faptul ca, la finele unui an de munca, tinerii trebuie sa se intoarca acasa pentru a oferi posibilitatea si altor studenti sa munceasca in Marea Britanie. (Eugenia Mihalcea) 

 DOSARE

 

Etapele admiterii la universitate

Primul pas spre studiile in Marea Britanie il reprezinta intocmirea dosarului. Pentru studiile de licenta, acesta trebuie sa contina: formular de aplicatie, eseuri, doua scrisori de recomandare, dovada cunoasterii limbii engleze si un CV.

Pentru studii de masterat si doctorat este nevoie de: diploma de absolvire a facultatii, dovada cunoasterii limbii engleze, GMAT sau un test relevant pentru diverse discipline, dovada experientei in munca (pentru MBA si doctorat), Formularul de aplicatie - eseuri si CV. Examenele care certifica cunostintele lingvistice sunt: International English Language Testing System (IELTS), Certificate of Proficiency in English sau Certificate in Advanced English

> Etapele admiterii

1. Completarea formularului de aplicatie (care contine, pe langa alte date, eseul si scrisorile de recomandare)

2. Trimiterea formularului la UCAS (organism central care centralizeaza aplicatiile), de unde va fi distribuit universitatilor selectate de aplicant (costul este de 15 lire)

3. Primirea raspunsului din partea universitatilor

4. Trimiterea dosarului care cuprinde copii ale documentelor scolare si ale rezultatelor testelor de limba

5. Solicitarea unei burse de studiu

In cazul studiilor de master, inscrierea se face individual, la fiecare universitate in parte.

CHELTUIELI

 

Oxford si Cambridge, in top

Cheltuielile minime anuale pentru un an petrecut la studii in Marea Britanie sunt de 10.000 de euro, fara taxele de studiu. Suma variaza in functie de stilul de viata al tanarului. Chiria pentru o camera costa in jur de 450 de euro/luna, transportul - intre 60 si 150 de euro/luna, iar mancarea - intre 70 si 120 de euro/saptamana.

> Taxe scolare pentru anul universitar 2007- 2008 sunt:

1. Oxford, Cambridge, Imperial College, Cardiff, Portsmouth - 4.540 euro

2. Winchester, Staffordshire, Gloucestershire - 4.400 euro

3. Napier - 2.600 euro

Un clasament al universitatilor britanice, realizat si publicat de „Sunday Times”, arata ca in top se afla universitatile Oxford, Cambridge si Imperial College. Totusi, o cercetare similara facuta pe domeniile de studiu arata cum se schimba ierarhiile in functie de punctele tari pe care si le-au dezvoltat universitatile.

Astfel, Cambridge este pe primul loc pentru medicina veterinara si psihologie, dar Universitatea Lancaster o intrece in sociologie, iar Durham in limba engleza. Cei mai buni in constructii sunt Nottingham, Loughborough si Salford, in afaceri: Oxford, LSE, Warwick, Cambridge, iar in chimie: Cambridge, Oxford, Durham.

Pentru vizualizarea topului accesati http://www.timesonline.co.uk/tol/life_and_style/education/good_university_guide/

Ne puteți urmări și pe Google News