Cursul pentru decoraţiuni interioare relaxează 12 oameni diferiţi, pe care artista Diana Borundel îi struneşte în singura direcţie comună: arta.
De două ori pe săptămână, după serviciu sau şcoală, îşi iau două ore libere, pe care le ocupă cu activităţi artistice. Au vârste cuprinse între 16 şi 60 de ani, ocupaţii diferite, dar asta nu-i împiedică să se simtă bine împreună şi să creeze obiecte decorative cu care şi-au mobilat clasa, dar şi casele. Sunt toţi elevii Dianei Borundel, de la Şcoala de Arte, cursul de „Decoraţiuni interioare“.
Au o cameră luminoasă, la etajul doi din clădirea de pe strada Cuza Vodă, la numărul 100. De mai bine de un an, cursul Dianei Borundel are 12 elevi - dintre care un singur băiat - cu talente diferite, pe care profesoara îi „struneşte“ şi-i educă în spirit artistic, dar, în acelaşi timp, învaţă de la ei şi descoperă noi forme de manifestare artistică. Pentru 700 de lei pe an, cei 12 îşi descarcă mintea de problemele de peste zi - materia pentru Bacalaureat sau traseele turistice mai complicate - şi învaţă să profite de orice obiect cu potenţial decorativ. De la motoare la pensulă
Chiar dacă „aia de rezistenţă şi organe“ - aşa cum îi spun elevii de la Liceul „Dacia“ unde predă de „muuulţi ani“ -, e antitalent la condus şi atehnică, deşi e profesoară la Liceul „Dacia“ şi inginer mecanic, femeia mânuieşte cu îndemânare foarfeca, maşina de cusut, tiparele, pensula, hârtia, lemnul şi orice îşi pune în minte să transforme în ceva artistic. Ioana Mihailov e veterana clasei, cel puţin ca vârstă, iar cei 59 de ani împliniţi sunt tot timpul subiect de amuzament şi rememorare a multelor experienţe cu arta şi în afara ei. A pictat pereţii grădiniţei în care au mers cei doi copii ai ei, le-a făcut elevelor ei rochii pentru balul de absolvire, şi-a fabricat mobila de acasă, iar acum are în plan câteva lecţii de pictură.
„Toţi ăştia de aici suntem bolnavi. Şi avem aceeaşi boală: cea a frumosului“, spune femeia, iar ochii jucăuşi îi întăresc afirmaţia.
De alături, „astrologul de serviciu“, cum îi spun colegii de curs - Anişoara Andreescu, cum arată buletinul -, este considerată deschizătoarea de drumuri a clasei.
„Ne-a dus pe la toate atelierele de vitralii pe care le-a găsit. Şi ne-a plăcut“, spune, cu zâmbetul pe buze, Diana Borundel. „Învăţăm unii de la alţii“
Nici Andrei, singurul băiat din grup, nu s-a lăsat mai prejos. Deşi e prins până peste cap cu examenul de final de liceu, tânărul a adus la curs tehnicile de traforaj pe care nu le stăpânea nici profesoara.
„Îmi place foarte mult. Învăţăm constant unii de la alţii şi învăţăm împreună lucruri noi. Cum a fost cursul de modelaj în lut de la Horezu. Ne-am dus acolo, deşi nici eu nu mai văzusem până atunci cum arată un cuptor în care sunt arse oalele“, povesteşte, mândră, profesoara artist plastic şi decorator de interioare.
Printre elevi se numără şi o fostă economistă, „actuală mămică şi artistă“. Mai e o tânără care face marketing la Mogoşoaia, dar şi o artistă cu cele mai multe expoziţii individuale din clasă: Ecaterina Mihai, pictoriţă, aşa cum se recomandă.
Deşi are peste 20 de expoziţii, nu a încetat să experimenteze. Acum îşi transformă desenele în tapiserie, iar meseria de ghid turistic pentru şcolari o ajută să vadă noi forme de manifestare artistică şi să se bucure de tradiţiile populare într-ale artei. Este mulţumită de faptul că şcolarii pe care îi ghidează printre frumuseţile ţării sunt interesaţi de atelierele meşterilor populari şi sunt încântaţi să se murdărească de lut pe mâini şi pe haine. De aceea a insistat cu olăritul la Horezu. Şi ei i-a plăcut să-şi vadă creaţia ieşind din cuptor. PROFESOARA Promotor şi pentru alte cursuri Diana Borundel face obiecte decorative de multă vreme şi cu mult drag. Cursurile de la Şcoala de Arte sunt pentru ea motiv de bucurie şi o ocazie în care găseşte perspective noi de a lucra. „E foarte interesant. Fiecare dintre elevii mei mă învaţă câte ceva. Fiecare are un talent, mulţi vin cu tehnici noi de lucru. Iar eu nu pot decât să mă bucur că descopăr atâtea lucruri alături de ei“, spune artista, care face şi decoraţiuni interioare. Cursul de la Şcoala de Arte costă 700 de lei/an şi durează trei ani. Diana Borundel spune că mulţi dintre cei care au urmat cursul ei au mai rămas prin şcoală, să facă şi alte arte.