Liderul ALDE a declarat într-o conferinţă de presă susţinută la Iaşi că nu se aşteaptă să aibă loc noi incidente la mitingul diasporei. Manifestarea se va desfășura pentru al doilea an consecutiv pe 10 august, în Piaţa Victoriei, din Bucureşti.

Semnalele pe care le avem şi care se văd în percepţia publică arată că mişcările de protest, dacă nu vor exista provocări premeditate, nu vor avea amploarea de anul trecut, a spus Vosganian.

Pentru ca protestul să se desfășoare în condiții normale, în opinia deputatului ALDE, manifestanţii trebuie să dea dovadă de comportament civilizat, iar forţele de ordine de un comportament reţinut.

Ar fi important de ştiut dacă e cu adevărat un miting al diasporei. Amintiţi-vă ca anul trecut au fost tot felul de fotografii cu români care se îmbulzeau la frontieră, şi nişte poze cu autostrăzi din China aglomerate, dar nu am sentimentul că Diaspora a avut o astfel de participare care să justifice titlul de Miting al Diasporei. Dacă se adună mai multă lume la un loc, eu am această solicitare, pe care o fac în mod egal şi jandarmilor, să nu se răspundă la provocări, să existe o desolidarizare de ambele părţi faţă de orice violenţă care ar fi acolo. Pot accepta că protestatarii repetă sloganuri de anul trecut, deşi unele dintre ele nu mai sunt justificate, dar nu sunt de acord să se repete practicile de anul trecut, şi dintr-o parte, şi din cealaltă. Mesajul meu este să nu fie a doua ediţie a mitingului diasporei, ci să fie o ediţie nouă a unui comportament corect civic din partea manifestanţilor, şi un comportament reţinut din partea jandarmilor”, a conchis vicepreședintele ALDE.