Reținerea lor a avut loc după numai 24 ore de la scandalul din comună. Cinci localnici au fost împușcați în urma unei revolte la care au participat aproape 100 de oameni, indignați că CEZ România a început să construiască un parc de instalații eoliene fără să aibă autorizație de la primărie, obținută însă de la Consiliul Județean Constanța.
Oamenii s-au răsculat pentru că firma cehă ar fi urmat să plătească taxe și impozite la județ și nu la bugetul local.
Copleșiți numeric, agenții de pază ai șantierului au folosit armele din dotare.
Primarul comunei Cogealac, Cati Hristu, și localnicii Mitică Lenu, Florin Barbu, Pavel Copielescu, Dan Cornea și Ilie Coman au primit mandate de reținere pe 24 ore. Doi dintre cei reținuți sunt împușcați în picioare.
Răfuiala s-ar putea repeta
Parchetul a fost păzit de polițiști, jandarmi şi trupe DIAS. Potrivit procurorului Zafer Sadic, „cei șase sunt cercetați pentru ultraj contra bunelor moravuri, tulburarea ordinii și liniștii pubice, asociere în vederea săvârșirii de infracțiunii și în plus, în cazul primarului Cati Hristu, instigare publică și apologia infracțiunii”.
„Cu toții vor fi duși astăzi în instanță cu propunere de arestare preventivă pe 29 zile, dar cred că este o exagerare. Domnul primar și-a menținut declarația olografă că nu a instigat pe nimeni, nu a ultragiat pe nimeni, sperăm să avem înțelegere din partea judecătorilor", a precizat pentru EVZ avocatul Mihai Valeriu.
„Ca probe, au fost doar înregistrări filmate de agenții de pază, nu există niciun element de probă din care să rezulte că pesoanele care se aflau în acel  moment au exercitat acte de violență sau s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiuni. Considerăm că este un abuz”, a adăugat și avocatul Adrian Gheorghiță la ieșirea de la audieri.
Mulțimea de rude și prieteni adunată în fața Parchetului a dat de înțeles că nu este exclus ca oamenii din Cogealac să continue revolta, „interesele sunt prea mari, peste puterile noastre, scandalul a fost premeditat”.
Hristu Dore, unchiul viceprimarului Mihai Dore și al fratelui acestuia Nicolae Dore, internați în Spitalul Județean Constanța, cu plăgi împușcate în abdomen și torace, a declarat pentru Evz că, în ziua conflictului, „un agent de pază mi-a spus să plec repede de acolo că, încă dinainte, primiseră ordin să tragă în noi”.
Avocații au declarat că nu este exclus ca viceprimarul și fratele acestuia să fie și ei reținuți, după extenare.
Conflict mai vechi
Incidentul violent este doar un episod al conflictului mai vechi dintre primarul Hristu Cati, susţinut de o parte dintre localnicii din Cogealac, şi CEZ România, soldat cu nu mai puţin de 25 de dosare aflate pe rolul instanţelor în diverse stadii. Miza acestui scandal: terenurile localnicilor unde atât CEZ, cât şi spaniolii de la Iberdrola vor să ridice turbine eoliene.