Decizia Casei Albe de a declasifica documente ale a genţiei în care erau detaliate tehnicile a gresive de interogare aplicate suspecţilor de terorism deţinuţi la baza Guantanamo a declanşat o adevărată furtună politică la Washington, scrie Reuters.

„Toată lumea implicată în procesul de interogare ar trebui tratată la fel”, a declarat Karl Rove, fost consilier al lui George W. Bush, referindu-se la asigurările date de Obama potrivit cărora agenţii care au primit ordine să recurgă la astfel de metode nu vor fi deferiţi justiţiei.

Senatorii republicani John McCain şi Lindsey Graham, alături de senatorul independent Joe Lieberman, i-au adresat lui Obama o scrisoare, cerându- i să nu solicite punerea sub acuzare a oficialilor care au oferit temei juridic tehnicilor respective. Cei trei au avertizat că un astfel de demers i-ar descuraja pe actualii şi pe viitori consilieri de la Washington să-şi desfăşoare pe deplin activitatea. Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a subliniat însă că o eventuală decizie de inculpare aparţine Departamentului Justiţiei. El a exclus şi varianta numirii unui procuror independent care să ancheteze aceste abateri.