Scandalul Cenuşăresei în scaun cu rotile

Scandalul Cenuşăresei în scaun cu rotile

Timişorenii boicotează pe reţelele sociale unul dintre cele mai luxoase cluburi din oraş, după ce patronii i-au interzis accesul în interior unei tinere cu handicap locomotor.

O fostă miss din Timişoara, în prezent rezidentă în Germania, a fost dată afară dintr-un club unde voia să petreacă cu prietenii. Motivul: este în scaun cu rotile, iar bodyguarzii clubului au considerat că "deranjează" restul petrecăreţilor, astfel că i-au spus că nu o pot lăsa să intre.

Incidentul s-a petrecut două seri la rând, săptămâna trecută, joi şi sâmbătă, şi a fost relatat de site-ul local tion.ro, după ce soţul femeii a făcut public incidentul.

S-au uitat lung la ea: "Nu intră!"

Tânăra de 33 de ani, imobilizată într-un scaun cu rotile în urma unui accident, nu a fost lăsată să intre în Clubul Heaven Studio din Timişoara pe motiv că ar crea disconfort clienţilor aflaţi în local.

Lavinia Rausch (fostă Conopan) este posesoarea unui titlu Miss World University Timişoara (1997), dar şi una dintre tinerele care s-au clasat pe podiumul concursului de frumuseţe Miss Vest din 1998. Cariera de model i-a fost spulberată în urmă cu opt ani după un accident de maşină, când şi-a fracturat coloana vertebrală.

În 2008 a plecat în Germania, pentru tratament la o clinică de specialitate, iar acolo l-a cunoscut pe actualul ei soţ, Ralph Rausch. Săptămâna trecută, împreună cu soţul ei, Lavinia a venit în România pentru a-şi vizita rudele, iar o prietenă de-a ei a fost cea care i-a invitat pe cei doi în oraş şi, pentru că era sâmbătă, au ales Clubul Heaven.

LA NUNTĂ. Tânăra în scaun cu rotile e de-o frumusețe rară

Ajunşi la intrarea discotecii tinerii s-au lovit însă de refuzul bodyguardului localului. "Nu intenţionam să stăm mult, tot ce voiam era să bem un suc, să ascultăm nişte muzică. Bodyguardul s-a uitat lung la mine. S-a adresat apoi soţului meu, care mă ajută să mă deplasez. I-a spus că el şi prietena mea pot intra, singuri, dar că pe mine nu mă lasă să intru pentru că sunt în scaun cu rotile. În timpul discuţiilor noastre au intrat circa 50 de persoane, care au avut loc. În zadar le-am explicat celor de la intrare că nu este normal ceea ce fac. Pur şi simplu au refuzat să mă lase să intru", povesteşte Lavinia.

Patronul clubului îşi pune cenuşă în cap

Surprinsă de amploarea poveştii, conducerea clubului o dă acum la întors. Dacă în ziua următoare incidentului, managerul localului, Liviu Cioboată, declara site-ului local: "Nu suntem instituţie publică sau de stat să fim obligaţi să lucrăm cu astfel de persoane".

Contactat, ieri, de EVZ, acesta spune că la mijloc e o confuzie regretabilă pentru care îşi cere scuze tinerei. "Totul a luat o amploare ciudată. La mijloc e o confuzie, s-a interpretat greşit. Noi nu am spus că nu îi permitem tinerei accesul, ci doar că clubul era foarte plin şi că ea, fiind în scaunul cu rotile nu putea intra, pentru că nu s-ar fi putut mişca. I-am spus că poate sta pe terasă, unde se aude muzica din interior. Ne cerem scuze pentru situaţia creată", a declarat pentru EVZ Liviu Cioboată, managerul clubului Heaven. El recomandă, pe viitor, persoanelor cu handicap locomotor să îşi facă rezervare.

Autorităţile s-au autosesizat

Lavinia Rausch a decis că situaţia penibilă prin care a trecut trebuie să fie o lecţie pentru toţi cei care recurg la discriminare. "În viaţa mea nu am trăit ceva mai penibil şi dureros. În Germania, unde trăiesc din 2009, ieşim uneori în localuri şi niciodată nu s-a pus problema că aş incomoda pe cineva pentru că sunt în scaun cu rotile. Studiez problema pentru a putea acţiona localul în judecată. Cunosc mulţi oameni în România care au probleme asemănătoare şi au ajuns să stea închişi în casă de ruşine", a mai declarat tânăra.

Laila Onu, preşedinta Fundaţiei "Pentru Voi", avertizează că legea împotriva discriminării este aplicabilă peste tot în România. "Ceea ce i-au făcut reprezentanţii Heaven tinerei Lavinia Rausch este similar cu persecutarea negrilor în SUA. Când persoanele de culoare nu aveau acces în restaurantele rezervate albilor", a declarat Onu.

Contactat de EVZ, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că va perfecta actele de autosesizare a instituţiei în legătură cu acest caz. "Am demarat procedura de autosesizare în legătură cu acest caz inacceptabil. Noi avem dreptul să ne autosesizăm în astfel de situaţii", a declarat Asztalos.

Ancheta, a mai spus funcţionarul, va dura probabil trei luni, iar la final clubul poate fi amendat. "Odată demonstrată discriminarea, clubul riscă o amendă de 6 – 7.000 de lei. Tânăra însă poate cere daune în instanţă", a mai declarat Csaba Azstalos, preşedintele CNCD.

MIŞCARE DE BOICOT PE FACEBOOK

"Nu putem accepta un astfel de comportament"

Cazul a intrat imediat în atenţia tinerilor din Timişoara şi nu numai. Povestea fostei miss a fost preluată pe reţelele sociale, iar acum lumea cere boicotarea clubului. Mesaje precum "Inacceptabil", "Nu mi-aş fi imaginat aşa ceva, mai ales în Timişoara, care se pretinde un oraş mai deschis şi mai civilizat" sau "Ruşine lor!", sunt doar câteva dintre părerile celor care nu au rămas indiferenţi la povestea Laviniei Rausch.

Timişorenii indignaţi au creat pe Facebook o pagină specială - "Spune NU discriminării - boicotaţi Clubul Heaven din Timişoara". "Nu putem să acceptăm un astfel de comportament necivilizat, nesimţit şi ilegal în oraşul nostru! Clubul, care se laudă că este cel mai popular din vestul ţării, să ne audă clar şi distinct: vom face tot posibilul să fie cel mai dispreţuit club din vestul ţării", susţin cei care au creat pagina.

Ne puteți urmări și pe Google News