Paska a precizat că i-a transmis ambasadorului ungar Csaba Balogh protestul său faţă de planul comisiei parlamentare ungare pentru coeziune naţională de a se întruni în data de 27 iunie la Komarno, la graniţa comună.
„Porţile vor sta întotdeauna deschise şi vom primi cu bucurie parlamentari ungari, însă într-un mod standard, diplomatic şi care respectă protocolul”, a subliniat Paska, precizând că legislativul de la Budapesta nu a informat Slovacia cu privire la acest plan.

Comisia pentru coeziune naţională, înfiinţată în 2009, are o subcomisie pentru autonomie, al cărei scop este să stabilească legături cu organizaţiile maghiare din afara graniţelor. „Este un instrument pentru politicile naţionaliste ale Ungariei”, a mai spus preşedintele Parlamentului de la Bratislava.

În replică, Ministerul ungar de Externe a afirmat, într-un comunicat, că este firesc ca Ungaria să încerce să aibă contacte cu maghiarii de peste graniţe, şi că nu comentează declaraţiile oficialului slovac.

Preşedintele comisiei, deputatul Arpad Potapi, membru al Fidesz, a declarat, la rândul său, că nu înţelege ce obiecţii ar putea avea Pavol Paska la şedinţa respectivă.

Comisia s-a întrunit deja în regiunea Transcarpatia din Ucraina, la Lendava în Slovenia şi la Salonta în România, însă autorităţile locale nu au ridicat niciodată obiecţii, a mai spus Potapi.
Tensiunile slovaco-ungare datează încă din 2010, când Parlamentul de la Budapesta a aprobat legea privind obţinerea cetăţeniei ungare de către maghiarii care locuiesc în afara hotarelor.
În replică,  Guvernul de la Bratislava a aprobat un proiect de lege prin care slovacii de origine maghiară care cer cetăţenie ungară o pierd automat pe cea slovacă.
De asemenea, Parlamentul slovac a adoptat o rezoluţie în care a calificat eventuala decizie a legislativului ungar unilaterală şi inacceptabilă.