Scandal diplomatic între Ungaria şi Slovacia. De ce s-a scandalizat Parlamentul de la Bratislava

Scandal diplomatic între Ungaria şi Slovacia. De ce s-a scandalizat Parlamentul de la Bratislava

Intenţia Parlamentului de la Budapesta de a ţine o şedinţă pe teritoriul Slovaciei, la Komarno, fără consultarea prealabilă a autorităţilor acestui stat, a scandalizat Bratislava. Preşedintele legislativului slovac, Pavol Paska, a apreciat aseară că ar fi un gest fără precedent ca şedinţa unei comisii a parlamentului naţional al unui stat să desfăşoare pe teritoriul unui alt stat, fără ca acesta din urmă să fie informat.

Paska a precizat că i-a transmis ambasadorului ungar Csaba Balogh protestul său faţă de planul comisiei parlamentare ungare pentru coeziune naţională de a se întruni în data de 27 iunie la Komarno, la graniţa comună. "Porţile vor sta întotdeauna deschise şi vom primi cu bucurie parlamentari ungari, însă într-un mod standard, diplomatic şi care respectă protocolul", a subliniat Paska, precizând că legislativul de la Budapesta nu a informat Slovacia cu privire la acest plan.

Comisia pentru coeziune naţională, înfiinţată în 2009, are o subcomisie pentru autonomie, al cărei scop este să stabilească legături cu organizaţiile maghiare din afara graniţelor. "Este un instrument pentru politicile naţionaliste ale Ungariei", a mai spus preşedintele Parlamentului de la Bratislava.

În replică, Ministerul ungar de Externe a afirmat, într-un comunicat, că este firesc ca Ungaria să încerce să aibă contacte cu maghiarii de peste graniţe, şi că nu comentează declaraţiile oficialului slovac.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele comisiei, deputatul Arpad Potapi, membru al Fidesz, a declarat, la rândul său, că nu înţelege ce obiecţii ar putea avea Pavol Paska la şedinţa respectivă.

Comisia s-a întrunit deja în regiunea Transcarpatia din Ucraina, la Lendava în Slovenia şi la Salonta în România, însă autorităţile locale nu au ridicat niciodată obiecţii, a mai spus Potapi. Tensiunile slovaco-ungare datează încă din 2010, când Parlamentul de la Budapesta a aprobat legea privind obţinerea cetăţeniei ungare de către maghiarii care locuiesc în afara hotarelor. În replică,  Guvernul de la Bratislava a aprobat un proiect de lege prin care slovacii de origine maghiară care cer cetăţenie ungară o pierd automat pe cea slovacă. De asemenea, Parlamentul slovac a adoptat o rezoluţie în care a calificat eventuala decizie a legislativului ungar unilaterală şi inacceptabilă.