Scandal cu fiica lui Maiorescu

Scandal cu fiica lui Maiorescu

Carol I scrie in jurnal ca fiica marelui filosof si om politic s-a incurcat cu un pianist.

Regele Carol I considera ca un monarh trebuie sa fie, inainte de toate, un exemplu pentru ceilalti. Chiar si familia regala trebuia sa serveasca drept model. Abaterile erau sanctionate rapid si fara drept de apel. Intamplari consemnate in jurnalul care va aparea in luna aprilie la Polirom aduc informatii noi pentru intelegerea felului de a fi si de a actiona al lui Carol I.

O intamplare, din 1886, ii are drept actori pe pianistul Lubicz si pe Livia Maiorescu, fiica filosofului si omului politic Titu Maiorescu. Livia era domnisoara de onoare a reginei Elisabeta. Regele afla despre iubirea dintre pianist si fiica lui Maiorescu in data de 18/30 septembrie 1886, pe cand se afla cu intreaga Curte la Sinaia, dupa cum noteaza in jurnal.

La inceput a existat o anumita incertitudine in legatura cu aceasta stire. Se stia ca pianistul Lubicz avea o aventura cu cineva de la castel, insa nu era inca destul de clar cu cine. Intreaga poveste s-a intamplat pe fondul agravarii neintelegerilor dintre Titu Maiorescu si sotia sa Clara, de care, de altfel, avea sa divorteze curand (fapt notat de asemenea, in jurnal, de Carol I).

Intr-o insemnare ulterioara din jurnalul sau, din 19/31 decembrie 1886, regele consemneaza ca s-a gasit la Lubicz o scrisoare compromitatoare, care confirma banuielile. Interventia regelui a fost si de data aceasta cat se poate de dura: Livia Maiorescu a trebuit sa isi dea demisia din postul detinut la Curte. Inca o data, moralitatea casei regale era salvata.

Jurnalul regelui pana la data de 10 mai stil vechi (22 mai stil nou) a fost folosit uneori, cu reproducerea intocmai a unor fragmente, la redactarea celor patru volume de memorii ale regelui, care au fost publicate mai intai in limba germana (1884-1900), apoi au fost traduse in franceza si romana. Memoriile se opresc insa la acea data. Pastrat in arhiva familiei regale si, mai apoi, la Arhivele Statului din Bucuresti, jurnalul lui Carol I, pana acum inedit cu exceptia catorva fragmente, cuprinde mai multe volume.

Regele, arbitru de moralitate

Partea care urmeaza sa apara la Polirom, corespunzatoare anilor 1881-1914, se va publica in patru volume, cu peste 1.500 de pagini. Pentru istorici, jurnalul are o dubla insemnatate. Nu este o fresca a societatii romanesti, in schimb are calitatea de inventar riguros al evenimentelor, intocmit cu extrema constiinciozitate de cel care a fost timp de jumatate de secol „arbitrul” politicii romanesti. Jurnalul ramane un izvor indispensabil pentru reconstituirea biografiei regelui.

S-a lasat cu concedieri

„L. Maiorescu demisioneaza, parintii stiu totul”

Sinaia. Joi, 18/30 septembrie 1886. Apasator. Baie, promenada. Inainte de amiaza scris, pentru Curtea de Arges, care va fi sfintita la 5 octombrie stil nou. (...) Seara promenada pe noile carari. Basset la mine. Lubicz, care ar fi venit pentru muzica, a fost gasit seara tarziu in castel, aici rendez-vous cu Livia Maiorescu. Istorie incompleta, care va trebui tinuta secreta. El a fost concediat. In Bulgaria rusii adopta un ton impertinent. Kaulbars joaca rol de dictator. Bulgarii cedeaza incet.

Sinaia. Vineri, 1 octombrie/19 septembrie 1886. Vreme minunata, foarte cald. Baie, promenada. Sfatuit cu Elisabeta in legatura cu istoria fatala. La lunch doamna Maiorescu. Dupa-amiaza Maican Dimitrescu, pentru planurile navelor. Promenada. Seara biliard. Sinaia. Sambata, 2 octombrie/20 septembrie 1886. Vreme minunata. Baie, promenada. Mai tarziu ceata deasa, frig umed. Lubicz venit la castel, eu l-am expediat. Ora 12 Sturdza. Venit Wight, conversat cu el dupa-amiaza. Seara cu Sturdza, despre actiunile rusilor. (...) Bucuresti. Sambata, 11 decembrie/29 noiembrie 1886. Vreme minunata. Inainte de amiaza Pherekyde. Dezbaterea Adresei, Carp si Maiorescu impotriva, ultimul isi paraseste sotia. (...)

Bucuresti. Vineri, 19/31 decembrie 1886. Ceata, frig umed. Ora 9 venit deja Kremnitz, Elisabeta anunta ca la Lubicz a fost gasita o scrisoare, prin care Livia e total compromisa. Nici un ministru. Dupa-amiaza audiente. L. Maiorescu demisioneaza din postul de domnisoara de onoare, parintii stiu totul. Ea pleca din Bucuresti impreuna cu mama ei.

Ora 5 Sturdza, care isi ia ramas bun, pleaca la Viena pentru conventia comerciala. Ora 51/2 audienta pentru insarcinatul cu afaceri al Angliei. Seara scris inca nenumarate depese, 30 de bucati. Biliard cu Elisabeta. Camera a votat conventia comerciala cu Rusia. Leopold este la Berlin, imparatul Wilhelm sarbatoreste 30 de ani de activitate.

Adnotari

Personaje cu greutate

Louis Basset (n. 1846), secretar particular al lui Carol I si administrator al curtii. Originar din Elvetia, a studiat literele la Universitatea din Neuchatel.

Baronul Nicolae Kaulbars, general rus, trimisul tarului Rusiei in Bulgaria dupa detronarea lui Alexandru Battenberg. William Arthur White (1824-1891), ministru plenipotentiar al Marii Britanii la Bucuresti.

Fragmentele au fost selectate din „Jurnalul regelui Carol I”, in curs de aparitie la Editura Polirom, in traducerea si sub ingrijirea lui Vasile Docea.

Ne puteți urmări și pe Google News