Localnicii ameninţă că se răscoală dacă autorităţile dau undă verde construirii celei de-a doua ferme de porci la marginea satului.
Localnicii din Maşloc, judeţul Timiş, au declarat război firmei americane Smithfield, care intenţionează, prin intermediul unei firme locale, să construiască o a doua fermă de porci la marginea satului. Câteva zeci de oameni s-au adunat ieri în faţa primăriei, nemulţumiţi de faptul că Direcţia Sanitar-Veterinară, consiliul judeţean şi Garda de Mediu ignoră prejudiciile create de ferma deja deschisă şi nu iau nicio măsură în privinţa noului proiect. De altfel, sătenii susţin că se vor aduna cu mic, cu mare în weekend pentru a protesta în continuare. „Pute rău“ „Pute rău. Produc zece mii de tone de dejecţii pe an, mizerie pe care o împrăştie pe câmp. Se poluează şi apa freatică“, spune săteanul Aurel Toţa. „Nu ne bagă în seamă pentru că suntem mici, iar Smithfield este o putere“, se plânge şi Maria Gavrilă, localnică din Maşloc. Consilierul local Aura Danielescu, „purtătorul de cuvânt“ al protestatarilor, spune că oamenii sunt ignoraţi. „Nu contăm. Când au deschis ilegal prima fermă, în care au adus 8.000 de porci, nu s-a făcut nimic. Au fost până la urmă autorizaţi“, spune consilierul local.
Nemulţumirile sătenilor au ajuns şi la urechile reprezentanţilor prefecturii. „Am luat act de protest şi am dispus un control la Direcţia Sanitar-Veterinară, Agenţia de Mediu şi consiliul judeţean, pentru a vedea în ce condiţii s-au dat aprobările“, a declarat subprefetul de Timiş, Laviniu Bedrosian. Singurul avantaj este impozitul pe clădire Primarul comunei, Aurel Mic, a solicitat Ministerului Agriculturii să stopeze finanţarea construcţia fermei, deoarece aceasta va fi construită la mai puţin de un kilometru de marginea satului, acest lucru încălcând regulamentul de urbanism al consiliului judeţean. „Reglementările consiliului judeţean recomandă evitarea amplasării de ferme de suine în zone cu concentraţie de nitriţi ce depăşeşte limitele normale, cum este comuna noastră“, se arată în adresa primarului. „Consiliul judeţean a dat autorizaţie. Şi-au încălcat propriul regulament. Apoi, locuri de muncă nu fac, totul e mecanizat. Singurul avantaj e impozitul pe clădire, de 10.000 de lei, în condiţiile în care bugetul nostru e de 600.000 de lei“, completează consilierul Danielescu. „Şi IAS-urile poluau“
De cealaltă parte, Dan Cordoş, proprietarul firmei prin intermediul căreia va fi construită ferma Smithfield, susţine că sătenii nu au dreptate. „Nu este aşa cum spun ei. Acolo sunt interese politice, pentru că vine campania. În sat a fost IAS cu 30.000 de vaci. Alea nu poluau? Copilul acela care a murit din cauza nitriţilor a murit pentru că ţineau ei cocina cu porci şi WC-ul la zece metri de fântână. Noi lucrăm altfel“, spune Cordoş. Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii Smithfield Ferme nu au comentat în niciun fel situaţia de la Maşloc. PRECEDENT Au populat ilegal prima fermă
În urmă cu un an, a mai izbucnit un scandal la Maşloc, după ce Smithfield a deschis prima fermă, populată cu 8.000 de porci. Ferma a fost construită în ilegalitate în cursul anului 2006, la jumătatea distanţei dintre comunele Maşloc şi Fibiş. Abia după popularea fermei, în martie 2007, firma americană împreună cu Agenţia pentru Protecţia Mediului au demarat procedura de autorizare, organizând o dezbatere publică.