Multe dintre femeile care trec prin menopauză, dar şi o parte dintre bărbaţii trecuţi de 40 de ani se confruntă cu probleme de ordin fizic care le pun tot felul de aparente piedici în calea unei vieţi sexuale normale.
Cu toate acestea, dorinţa sexuală nu ne părăseşte pe tot parcursul vieţii, iar cunoaşterea adecvată a acestui aspect al vieţii noastre ne poate ajuta să avem o viaţă intimă de calitate.
Nu vă mulţumiţi cu puţin
"Aşa cum nu pot spune că o să mai simţiti pasiunea extremă din prima lună în care v-aţi îndrăgostit de partenerul dumneavoastră, pot afirma cu certitudine că sunt mulţi dintre noi care se mulţumesc cu previzibilul, când am putea avea mai multă emoţie, cu prietenia, când am putea avea intimitate, cu probleme medicale care ne suprimă viaţa sexuală, când am putea să le corectăm", scrie Alan Altman, co-autorul unei cărţi despre sexualitatea la vârsta mijlocie, citat de revista Time.

Iată o parte dintre sfaturile oferite de Alan Altman şi alţi specialişti în domeniu :

1. Luaţi poziţie

Vă plictisiţi în dormitor? Poate că este timpul să aruncaţi o privire pe Kama Sutra şi să încercaţi o poziţie nouă. Dacă încecaţi mai multe poziţii nu veţi reuşi doar să ieşiti din rutina plicitisitoare, ci veţi ajunge să vă cunoaşteţi mai bine preferinţele în materie de stiluri de a face dragoste.

2. Companie stimulantă
După 40 de ani, bărbaţii nu mai pot intra la fel de uşor în starea necesară pentru sex. "Nu mai este suficient doar să se gândească la sex sau să-şi vadă partenera. Vor avea nevoie de mai multă stimulare fizică", explică Dr. Saul Rosenthal, autorul unui ghid sexual pentru cei de peste 40 de ani.

3. În cufărul cu medicamente
Dacă dorinţa sexuală este absentă pentru o perioadă lungă de timp, există posibilitatea ca vinovate să fie medicamentele pe care le luaţi. Mai multe medicamente pentru tensiune, antidepresivele, medicamente împotriva aleriilor, cele pentru problemele cardice şi unele antibiotice vă pot influenţa negativ libidoul sau perfomanţele sexuale. Dacă luaţi un astfel de tratament, verificaţi cu medicul dmuneavoastră dacă vă poate ajusta dozajul prescris.

4. Nu ieşiţi din joc
Femeile care nu vor sau refuză să ia medicamente cu estrogen, riscă să dezvolte probleme vaginale dacă nu au o viaţă sexuală activă. "Lipsa de activitate încurajează atrofierea vaginală, în timp ce contactul sexual frecvent ajută la menţinerea elasticităţii", spune Alan Altman.

5. Locaţia e esenţială
Variatatea este sarea şi piperul veţii, spun specialiştii. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul locaţiei în care doi parteneri fac dragoste. Dacă vreţi să vă bucuraţi de emoţia noutăţii, va trebui să ieşiţi din dormitor şi să vă opriţi în orice altă cameră din casă, de la bucătărie, la subsol sau pod.

6. În lumina zilei
Să vă abţineţi până seara s-ar putea să nu fie cea mai bună decizie, sugerază Rosenthal. "Dimineaţa aveţi posibilitatea să faceţi dragoste atunci când corpul este odihnit şi mintea este limpede", spune specialistul.