Sănătoşi la bătrâneţe

Sănătoşi la bătrâneţe

Regulile de nutriţie sunt diferite după 60-65 de ani. Este esenţial să mâncaţi puţin şi bine, astfel încât să vă întreţineţi oasele şi creierul.

Ca să vă menţineţi sănătatea după 60-65 de ani, este obligatoriu să rămâneţi activi şi să aveţi mare grijă la dietă.

Specialiştii vă sfătuiesc:

  • să faceţi câte o plimbare de cel puţin 30 de minute pe zi,
  • să vă bazaţi pe alimente bogate în vitamine, minerale şi proteine de calitate, iar
  • dacă vă simţiţi singuri, să creşteţi o pisicuţă sau un căţeluş.

Chiar dacă nu mai puteţi practica sporturi foarte dinamice, nu înseamnă că trebuie să deveniţi sedentari.

 

  • Mergeţi la cumpărături,
  • faceţi vizite copiilor, prietenilor,
  • mergeţi în parc, la spectacole.Dacă sunteţi pasionaţi de muzică, vă puteţi face abonament la sălile de spectacole, unde există reduceri pentru pensionari. 

Reduceţi drastic caloriile

Este esenţial să vă păstraţi în formă şi după 65 de ani, pentru că altfel riscaţi izolarea, însingurarea, depresia. Niciodată nu este prea târziu pentru a face sport ori pentru a vă schimba obiceiurile alimentare nesănătoase.

În primul rând, este esenţial să mâncaţi mai puţin, pentru că efortul depus nu mai este atât de intens. „Reduceţi drastic numărul de calorii, dacă nu doriţi să vă îngrăşaţi, să fiţi predispus afecţiunilor cardiace ori diabetului“, vă sfătuieşte medicul diabetolog Eduard Adamescu, de la Cabinetul de Diabet, Nutriţie şi Obezitate Calea Moşilor din Bucureşti.

Meniu cu spanac şi mazăre din belşug

  • După pensionare, dieta ar trebui să se axeze pe lapte, cereale, peşte şi ulei de peşte, spanac şi alte legume.
  • Dintre fructe, nutriţioniştii recomandă kiwi, strugurii, citricele.

„Pentru că apar problemele de dentiţie, este indicat să alegeţi fructe mai moi ori pe cele din care se pot face sucuri“, mai spune Eduard Adamescu. O mare parte dintre legume sunt bogate în luteină, zeaxantină şi alte substanţe protectoare pentru ochi. Nu uitaţi cât de repede pot îmbătrâni ochii dacă nu aveţi grijă de ei. Surse importante de luteină sunt spanacul, guliile, salata verde, broccoli, mazărea, varza de Bruxelles, iar de zeaxantină - roşiile, porumbul şi portocalele.

Un alt organ care începe să îmbătrânească repede este creierul. Genele joacă un rol important în apariţia bolilor psihice, dar dieta le poate preveni, într-o oarecare măsură. Folaţii din legume, din citrice, din cerealele fortifiate, precum şi vitamina B12 din carnea de pui, din ouă şi din lactate sunt cei mai recomandaţi pentru celulele nervoase. Acizii graşi Omega 3 din peşte au, de asemenea, un rol important în menţinerea sănătăţii creierului.

PROTECŢIE PENTRU OASE ŞI INIMĂ

Renunţaţi la caşcaval şi la sare

Şi de oase trebuie să aveţi mare grijă. Ele devin foarte fragile după 65 de ani. Una din trei persoane de sex feminin este afectată de osteoporoză după 55 de ani şi unul din 12 bărbaţi are această problemă. Calciul din lapte, iaurt şi brânză devine extrem de important.

„Caşcavalul îl puteţi exclude, deoarece nu este sănătos“, spune nutriţionistul Eduard Adamescu. Tot pentru sănătatea oaselor este important să nu luaţi în greutate. Kilogramele în plus „apasă“ pe coloană şi o fragilizează. Bolile coronariene sunt şi ele specifice vârstei a treia. Primul pas pentru a le preveni este combaterea colesterolului.

Aşadar, orientaţi-vă mai ales spre grăsimile sănătoase din acizii Omega 3, din ovăz, fasole, mazăre. Nu uitaţi nici de sursele de potasiu, element care se găseşte în pere şi banane, dar nici de cereale, nuci şi soia. Pentru prevenirea hipertensiunii, reduceţi conţinutul de sare din mâncare. „Funcţia renală este în declin, iar cantităţile mari de sare vor dăuna rinichilor“, avertizează Eduard Adamescu.

Ne puteți urmări și pe Google News