SFATURI. Ca să nu ajungeţi la boli renale sau la infarct, obişnuiţi-vă să adăugaţi mai puţină sare în alimente.
Deşi mai toţi nutriţioniştii îşi avertizează pacienţii că nu este bine să mănânce sărat, acestora le este greu să renunţe la dieta hipersodată, consumând mai multă sare decât ar avea nevoie, respectiv peste 1-2 grame. În SUA, diverse asociaţii medicale le-au solicitat producătorilor să micşoreze conţinutul de sare din alimente cu cel puţin 50%. În România, nu au existat astfel de iniţiative, iar consumatorii nu şi-au dezvoltat încă suficient obiceiul de a analiza cu atenţie etichetele produselor.
Oamenii asimilează mult sodiu din alimentele procesate pe care le iau de la fast-fooduri, din resturante sau chiar din mâncarea gătită acasă.
Sarea nu face rău doar rinichilor, ci reprezintă un real duşman pentru cei care au probleme cu tensiunea arterială şi pentru cardiaci. O dietă cu prea multă sare poate duce la infarct şi scade capacitate rinichiului de a elimina compuşii toxici. Papilele gustative pot fi reeducate
Un control al tensiunii arteriale ar trebui să se facă de la vârsta de 18 ani, iar după 40 de ani, valorile acesteia ar trebui verificate regulat, la câteva luni. „Sarea în exces face să crească volumul sangvin şi din această cauză se pune presiune pe vasele de sânge şi creşte tensiunea. N-am reuşit într-o viaţă de doctor să-i conving pe români să nu mai mănânce sărat, iar mulţi nu înţeleg că medicamentele fără dietă nu îşi fac efectul”, spune medicul Loredana Pop, nefrolog la Spitalul CF nr. 2 din Bucureşti. Consumul de sare trebuie redus zilnic, iar încet, încet, papilele gustative pot fi reeducate. „Primul pas este să renunţaţi la mezeluri, telemea, murături, măsline sărate, caşcaval şi la brânză topită”, recomandă medicul. Dacă sunteţi fani ai brânzeturilor, luaţi din cele dulci sau urdă, iar în loc de apă minerală, consumaţi apă plată. Carnea se condimentează, nu se sărează
Este bine să începeţi să vă corectaţi plecând de la modul în care gătiţi acasă şi să nu uitaţi că şi pentru serile petrecute la resturant există soluţii.
„Carnea pe care o preparaţi acasă nu o săraţi. Folosiţi condimente, usturoi, cimbru, oregano”, vă mai sfătuieşte medicul Loredana Pop. În localuri, cereţi mâncare mai puţin sărată, aşa cum ar face-o orice perosană nevoită să ţină dietă din cauza unei afecţiuni.
Puneţi multe întrebări despre modul cum a fost preparată hrana şi încercaţi să subliniaţi faptul că nu aveţi voie să mâncaţi sărat.
De asemenea, ideal este să nu comandaţi sosuri, pentru că, de obicei, acestea sunt sărate. Mizaţi pe alimente preparate la grătar, fierte sau gătite la aburi, iar când vă apucaţi de mâncat, testaţi întâi mâncarea, apoi presăraţi sare.