Medicii au făcut, în premieră, un transplant în care grupele de sânge ale donatorului şi receptorului erau diferite.

„Este primul transplant la care, din cauza urgenţei, a trebuit să acceptăm două grupe diferite, compatibile, dar diferite. Acesta este un alt lucru care ne-a preocupat mai mult şi ne-a luat mai mult timp să evaluăm variantele de a duce la bun sfârşit operaţia. În acest moment suntem într-o stare de stabilitate care sperăm să evolueze bine”, a declarat dr. Horaţiu Suciu, şef de clinică la IBCvT, care a şi făcut intervenţia.

Tocmai din cauza acestor „incidente”, cum le-a numit medicul, intervenţia a durat 6 ore. Suciu a spus că deja pierduseră orice speranţă că vor găsi o inimă pentru băiatul care aştepta de 6 luni şi a cărui stare se deprecia în fiecare zi.

„Noi ne-am dorit acest transplant mai mult decât pe altele, pentru că acest tânăr se stingea sub ochii noştri”, a spus Suciu. Cordul a fost adus de la Iaşi tot de la un tânăr de 17 ani.

Horaţiu Suciu a precizat că evoluţia pacientului este bună, el va rămâne 4-5 zile la ATI, după care va fi transferat la izolator şi va continua recuperarea.