Salată de vinete cu ardei copți şi usturoi. O rețetă simplă cu ulei puțin, preparată de călugărițele de la mânăstirea Sucevița

Salată de vinete cu ardei copți şi usturoi. O rețetă simplă cu ulei puțin, preparată de călugărițele de la mânăstirea Sucevița Sursa foto: Youtube

Una dintre cele mai îndrăgite rețete de salată este cea de vinete cu ardei copţi şi usturoi. Este foarte gustoasă şi merită s-o încercați. Vinetele cele mai potrivite pentru această rețetă sunt cele lungi şi mai subţiri, pentru că acest soi au puţine semințe.

Această variantă de salată de vinete, plină de savoare este mai dulceagă decât cea cu care suntem mai obișnuiți. Este o reţetă preparată nordul Moldovei, la mănăstirea Sucevița. Face parte din meniul de post pregătit de călugărițe.

Sunt mai multe metode de coacere a vinetelor, pe flacără, la grătar, pe sită sau plită metalică așezată pe ochiul aragazului sau în cuptor. Cele mai gustoase sunt cele arse un pic de flacăra directă. De acolo vine gustul specific şi aroma de fum.

Ingredientele necesare  pentru salata de vinete cu ardei copți

-2 vinete -6 ardei capia sau ardei gras -1/4 ceapă mică fin tocată -2 caței de usturoi zdrobiți -50 de ml. de ulei -1 linguriță de muștar -sare şi zeamă de lămâie dupa gus

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum se prepară salata de vinete cu ardei copţi

1. Vinetele se coc așa cum am explicat la rețeta de salată de vinete românească, prin contact direct cu o suprafață încinsă (grătar, disc, plită sau în jar). Dacă nu aveți posibilitatea să coaceți vinetele în aer liber, găsiți aici și alte alternative.

2. Dacă aveți posibilitatea, la fel se pot coace și ardeii, întorcându-i de jur împrejur până când li se arde coaja din loc în loc iar pulpa se înmoaie. Dacă nu aveți cum să-i coaceți pe grătar/disc/flacăra, găsiți aici o metodă ingenioasă de coacere a ardeilor, cu rezultate foarte bune.

3. Când vinetele sunt bine coapte (adică miezul este complet moale, pufos), se scot de pe grătar și se scobesc cu lingura de miez. Miezul copt se pune într-o sită de plastic, așezată deasupra unui vas de colectare. Se lasă să se răcească complet, timp în care miezul vinetelor scurge de lichidul amărui pe care acestea îl conțin.

4. Ardeii copți se pun într-un castron și se presară cu puțină sare, apoi se acoperă cu un capac. Până se răcesc, se vor aburi bine. Aburul vă ajuta coaja, care trebuie complet curățată, să se desprindă de pulpa coaptă. Când se răcesc, ardeii copți se curăță, atât de coajă arsă cât și de cotor și semințe.

5. Pentru salată de vinete cu ardei copți, ambele legume se toacă bine de tot. În cazul vinetelor se va folosi un instrument de lemn, plastic sau ceramică sau unul care aveți siguranța că este din oțel inoxidabil. Prin contact cu un metal oarecare, vinetele se îngeresc.

6. Dăm întâlnire vinetelor cu ardeii copți tocați într-un castron, adăugăm muștarul și începem să turnăm uleiul în fir subire. Vor pregăti salată de vinete cu ardei copți exact ca maioneză, amestecând continuu cu o lingură de lemn în același sens.

7. Vinetele au capacitatea de a absorbi o mare cantitate de ulei. Practic, se poate încorpora chiar mai mult ulei decât cei 50 de mililitri pe care i-am recomandat eu, dar nu recomand. Amestecul va deveni cremos și omogen, moment în care se adaugă ceapa foarte fin tocată și usturoiul zdrobit. Se sărează după gust și dacă se dorește se adaugă și un pic de zeamă de lămâie.

Sursa: lauralaurentiu.ro.