Salariile românilor îşi reiau creşterea. Vezi în ce domenii se câștigă cel mai bine

Salariile românilor îşi reiau creşterea. Vezi în ce domenii se câștigă cel mai bine

În luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, salariul mediu din România este în creştere. Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 1.498 lei, în creştere cu 5 lei, adică 0,3%, faţă de luna martie. În martie, saltul a fost mai consistent, de 5,6% faţă de februarie, până la 1.493 lei, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.

Câştigul salarial mediu brut a fost, în aprilie, de 2.066 lei, în creştere cu 0,5% faţă de luna precedentă. Comparativ cu luna aprilie din 2010, salariile nete ale românilor au crescut cu 4,3%, arată datele INS.

Reprezentanţii Statisticii explică majorările salariale din luna aprilie prin acordarea primelor de Paşte, a ajutoarelor băneşti, a sumelor din profitul net şi din alte fonduri, inclusiv tichete cadou pentru Paşte, precum şi prin realizările de producţii mai mari ori încasările mai mari funcţie de contracte.

Cele mai mari creşteri, în telecomunicaţii Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în telecomunicaţii, unde majorările au fost, în medie, de 16,6%.

Creşteri cuprinse între 10% şi 13% au fost semnalate în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport şi transporturi pe apă.

De majorări ale veniturilor între 7-10% au beneficiat salariaţii în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport, industria metalurgică, captarea, tratarea si distribuţia apei, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

Totodată, salarile au crescut cu 6-7% în producţia cinematografică, video şi de programe de televiziune, în alte activităţi extractive şi de cercetare-dezvoltare.

Cui i-au scăzut salariile Nu toate domeniile economiei României s-au bucurat însă de majorări salariale. În anumite sectoare, veniturile s-au diminuat şi INS explică acest lucru prin acordarea în luna precedentă a primelor ocazionale, sumelor din profitul net, sau prin nerealizările de producţie ori încasărilor mai mici.

Totodată, nu trebuie neglijate nici dificultăţile financiare cu care se confruntă unele companii.

Cele mai mari scăderi ale câştigului salarial mediu net din sectorul economic s-au înregistrat în sectorul fabricării produselor din tutun, cu 29,8%.

Reduceri cuprinse între 11% şi 14% au avut loc în intermedieri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii, dar şi în activităţile de editare.

Scăderi salariale de 4-7% au fost semnalate în fabricarea altor produse din minerale nemetalice, transporturi aeriene şi fabricarea produselor textile.

Salariile bugetarilor: Creştere în administraţie şi sănătate, scădere în învăţământ

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna martie în administraţia publică (1,1%) şi sănătate şi asistenţă socială (0,4%).

În învăţământ, câştigul salarial mediu net din luna aprilie a scăzut cu 3,1% faţă de luna precedentă ca urmare a plăţii cu ora şi a plăţii, în luna martie 2011, a sumelor restante, în unele unităţi de învăţământ.

Faţă de luna iulie 2010, când s-a aplicat diminuarea cu 25% a salariilor de bază, câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială, respectiv cu 10,4% în administraţia publică.

Faţă de luna octombrie 2010, luna de referinţă pentru aplicarea majorării cu 15% a salariilor de bază, salariul din aprilie a crescut cu 16,8% în administraţie, 13,6% în învăţământ şi cu 12,2% în sănătate şi asistenţă socială.

Ne puteți urmări și pe Google News