Evenimentul Zilei > International > Sabah. Premierul grec Mitsotakis a depășit orice limită: A folosit expresia „ocupația turcească”
Sabah. Premierul grec Mitsotakis a depășit orice limită: A folosit expresia „ocupația turcească”

Sabah. Premierul grec Mitsotakis a depășit orice limită: A folosit expresia „ocupația turcească”

Sabah. Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a folosit cuvinte care întrec orice limită, în cursul vizitei pe care a făcut-o la Administrația Greacă a Ciprului de Sud (în Republica Cipru - n.red.). Mitsotakis a vorbit despre elenism (grecizarea insulei) și a acuzat militarii turci de ocupație. Mitsotakis a făcut o declarație scandaloasă spunând că obiectivul său strategic de politică externă este să pună capăt așa-zisei "ocupații turcești" din insulă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care sporește tensiunile în Mediterana de Est, a făcut o vizită la Administrația Greacă a Ciprului de Sud (în Republica Cipru – n.red.) și s-a întâlnit cu liderul greco-cipriot, Nikos Anastasiadis.

Mitsotakis a făcut o declarație scandaloasă, spunând că obiectivul său strategic de politică externă este să pună capăt așa-zisei „ocupații turcești” din insulă. La rândul său, președintele Administrației greco-cipriote, Nikos Anastasiadis, a precizat că a discutat cu Mitsotakis despre problema Ciprului și temele conferinței informale în cinci (părțile turcă și cipriotă din insulă și Turcia, Grecia și Marea Britanie ca state garante – n.red.) și a confirmat faptul că va participa la conferința prevăzută a fi organizată de către secretarul general al Națiunilor Unite.

Anastasiadis a declarat că opiniile sunt clare și că își dorește o soluție care, în cadrul rezoluțiilor Consiliului de Securitate ONU și al normelor UE, să pună capăt „sistemului învechit al garanților” și prezenței militare turcești în insulă și să asigure „funcționalitatea noii structuri care apare după reformare”.

Este nevoie de un mediu propice pentru stabilirea unui dialog constructiv în eforturile de soluționare a problemei cipriote, a mai spus Anastasiadis adăugând că „nu poate fi așteptat un dialog constructiv în condiții de amenințare”.

El a susținut că este nevoie de contribuția Turciei pentru a fi asigurat mediul propice și a subliniat faptul că așteaptă o contribuție mai eficientă și o solidaritate mai puternică din partea Uniunii Europene în ceea ce privește soluționarea problemei cipriote.

Anastasiadis a precizat că Mitsotakis l-a informat pe larg despre negocierile dintre Grecia și Turcia și a vorbit despre o conferință regional la care ar urma să participe lideri ai țărilor din regiune însă nu a furnizat detalii. (Rador)

https://www.sabah.com.tr/dunya/2021/02/08/son-dakika-yunan-basbakan-micotakis-haddini-asti-turk-isgali-ifadelerini-kullandi