Rusia testează răspunsurile SUA în plan militar, cu avioane de luptă zburând aproape de navele americane în Marea Neagră, luna aceasta, și un vas rusesc spionând, la vedere, în Atlantic, de-a lungul coastelor de Est ale Americii. „Ei cred că Trump e instabil, că poate fi manipulat, că este autoritar și o persoană care nu are echipă”, a spus Alexei A. Venediktov, redactorul-șef al unui post de radio liberal rusesc, Ecoul Moscovei.

Semnale de la Moscova

Președintele rus, Vladimir Putin, încearcă de mult timp să „răstoarne” ordinea occidentală, atât ca un competitor, cât și ca un campion al modelului „iliberal”, scrie New York Times, într-un articol în a consultat analiști, diplomați și jurnaliști.

Putin a făcut eforturi pentru a crește șansele lui Trump de a fi ales în funcție, pentru că părea mai prietenos cu rușii, atunci când denunța NATO și UE, susținea Brexitul și se abținea în problema Ucrainei.

După alegerea lui Trump, Moscova a revenit la vechile tactici – a crea probleme și a exploata oportunitățile care rezultă de aici. „Își spun toți că e minunat, au reușit să creeze turbulențe în interior, așa cum doreau, și acum americanii se concentrează pe problemele de acasă și noi avem libertate de manevră”; a mai spus jurnalistul rus.

Haos la Washington

Sergei A. Markov, un analist apropiat al Kremlinului, a subliniat aceeași idee: „În prezent, Rusia caută moduri în care poate folosi haosul creat la Washington pentru a-și atinge propriile obiective”, a spus Markov, membru al Camerei Civice, un grup de consilieri ai Kremlinului. „Speranța este că SUA vor fi preocupate de problemele lor și nu vor mai face presiuni asupra Rusiei”, a apreciat el.

În acest context, Rusia se poate ocupa și de relațiile comerciale, la nivel global, deși îi sunt impuse sancțiuni.

Venediktov a comparat poziția Moscovei cu cea a unui vecin instruziv, care „promite să fie de treabă și să nu facă gălăgie mare, atunci când își renovează apartamentul noaptea, deși, practic, încalcă cu bună știință regulile clădirii”.

Analiștii cred că liderul rus este conștient că metoda de a exploata „dezordinea” poate fi considerată autoapărare, iar instabilitatea prelungită poate permite ca amenințări precum cele din partea Statului Islamic să înflorească.