Riabkov a precizat că pe listă se regăsesc şi oficiali americani de rang înalt, dar Rusia nu va publica numele celor vizaţi de sancţiuni „pentru a nu tensiona situaţia”.

„De fapt, acest lucru ar intra în contradicţie cu lipsa noastră de interes faţă de adoptarea de sancţiuni ce afectează relaţiile interstatale”, a mai motivat el decizia de a nu divulga lista.

Riabkov a mai precizat că Rusia nu aplică sancţiuni doar împotriva Statelor Unite, ci împotriva tuturor ţărilor care la rândul lor au sancţionat Moscova pentru intervenţia ei în Ucraina, adică şi statelor din Uniunea Europeană plus Canada, potrivit agenției EFE, citată de Agerpres.

Statele Unite au interzis acordarea vizelor şi au îngheţat activele a circa 20 de responsabili politici ruşi şi a încă cinci oameni de afaceri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.

Sancţiuni asemănătoare au fost adoptate şi de UE, dar atât țările europene, cât şi SUA s-au abţinut, până acum, să instituie veritabile sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Liderii statelor G7, care s-au reunit miercuri şi joi la Bruxelles, au avertizat Rusia că astfel de sancţiuni economice ar putea fi adoptate dacă guvernul de la Moscova nu contribuie la detensionarea situaţiei din Ucraina, unde rusofonii din Est au proclamat independenţa regiunilor Doneţk şi Lugansk şi au pornit o insurgenţă armată.