Rusia revendica Polul Nord si Oceanul Artic!

Rusia revendica Polul Nord si Oceanul Artic!

Autoritatile de la Kremlin si-au anuntat intentia de a anexa o mare parte a Oceanului Inghetat, care, potrivit expertilor, "ascunde" in adancuri circa 10 miliarde de tone de petrol si gaze naturale, informeaza The Guardian.

Pretentiile Rusiei sunt motivate de o expeditie a unui grup de geologi rusi, care au constatat ca lantul de munti subacvatici ce constituie catena Lomonosov sunt legati de teritoriul rus, ceea ce da dreptul Moscovei sa revendice circa 1,2 miliarde de metri patrati din Oceanul Arctic.

Potrivit reglementarilor internationale, un stat are dreptul sa foloseasca in scopuri economice o zona 360 de kilometri de mare sau acean din jurul propriei coaste. Totusi, Conventia Maritima admite ca aceasta zona poate fi extinsa daca un stat demonstreaza ca platoul submarin revendicat are aceleasi caracteristici geologice ca si teritoriul sau.

Teritoriul dorit de Rusia ar include insa si Polul Nord, care este considerat de ONU zona internationala.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totusi, descoperirea rusilor este considerata insuficienta e multi dintre oamenii de stiinta. "Canada ar putea face acelasi lucru. Canadienii ar putea sustine ca intrega catena Lomonosov este o parte a placii canadiene", a declarat Sergey Priamikov, directorul Institutului Rus de Cercetari Polare.

Priamikov a adaugat ca zona este un "rai al vietii marine", dar este si un loc de unde se pot extrage foarte usor petrolul si gazele naturale.