Rusia a construit o rețea de fortificații de-a lungul frontului de luptă din Ucraina. Zona pentru care Vladimir Putin se teme

Rusia a construit o rețea de fortificații de-a lungul frontului de luptă din Ucraina. Zona pentru care Vladimir Putin se teme Sursa foto: Kremlin

A trecut aproape un an de la începutul invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina. Planul președintelui rus era să cucerească Kievul în doar trei zile. Liderul de la Kremlin pune la cale o nouă ofensivă asupra țării invadate care ar putea degenera într-un război pe termen lung care să implice și SUA și statele din Vestul Europei.

Rusia vrea să arate că poate câștiga inițiativa în războiului din Ucraina în ciuda pierderilor de teritorii din ultimele luni. Kremlinul pune presiune pe Kiev și pe aliții săi să fie de acord cu un armistițiu care prevede ca Moscova să controleze teritoriul pe care forțele sale îl ocupă în prezent. În ciuda eșecurilor din ultima perioadă, Vladimir Putin este convins că armata sa poate câștiga războiul. Noua ofensivă a Moscovei ar putea începe în luna februarie sau martie.

Avertismentele surselor apropiate de Kremlin arată că Ucraina și Occidentul au avut dreptate când au spus că Rusia pregătește un nou plan pentru a obține succesuri pe frontul de luptă. Noua ofensivă ar începe chiar înainte ca forțele armate ale lui Volodimir Zelenski să primească tancurile americane și germane. Faptul că liderul de la Kremlin este atât de hotărât să atace Ucraina arată că o escaladare a conflictului este din ce în ce mai posibilă. Putin crede că dacă Kievul încearcă să scoată trupele rusești de pe teritoriile ocupate de armata rusă, acest lucru ar face ca în război să intre atât SUA, cât și alte state din Occident.

Vladimir Putin nu își va abandona obiectivele

Tatiana Stanovaia, fondatoarea Real Politik, o companie de consultanță politică, a spus că în ciuda faptului că Putin este dezamăgit de modul în care a decurs războiul din Ucraina, liderul de la Kiev „nu este pregătit să-și abandoneze obiectivele. Înseamnă doar că traseul va fi mai lung, mai sângeros și mai rău pentru toată lumea,”. Experții militari din SUA și Europa se întreabă dacă Moscova va avea resursele necesare pentru a organiza o ofensivă majoră după ce 300.000 de soldați au fost mobilizați toamna trecută. În tot acest timp, Ucraina încearcă să facă rost de noi arme din Occident.

Ne puteți urmări și pe Google News

Forțele ucrainene au arătat că sunt capabile să facă față ofensivelor rusești. Moscova a început să își intensifice protecția după atacaurile Kievului din toamnă și iarnă. „Până acum rezultatele au fost îngrozitoare, deoarece Rusia nu era deloc pregătită”, a spus Serghei Markov, un consultant politic cu legături strânse cu Kremlinul. El a mai adăugat că Moscova nu are suficiente trupe sau echipament pentru a duce la capăt acest război. „Trebuie să oprim contraofensiva ucraineană și să zădărnicim eforturile Occidentului de a ne învinge.”.

Cine va intra în război de parte Ucrainei

Oficiali militari americani și europeni se tem că războiul ar putea să se transforme într-o luptă de artilerie precum cea din Primul Război Mondial. Acest scenariu ar favoriza Rusia care are o populația mai mare din punct de vedere numeric și o industrie militară mai dezvoltată. Moscova nu s-a ocupat doar de tacticile militare în ultimul an. Moscova a căutat să strângă relațiile cu țările din Africa de Sud și Asia, care sunt de acord cu războiul din Ucraina.

Chiar și persoane apropiate de Kremlin nu cred că Putin va pune capăt conflictului prea curând. Președintele rus ar fi de acord doar cu un armistițiu temporar care ar permite țării sale să controleze teritoriile ocupate de armata sa. „Dacă nu se schimbă ceva, vom vedea un război de uzură precum Primul Război Mondial, care ar putea dura mult timp, deoarece ambele părți cred că timpul este de partea lor”, a declarat analistul rus Andrei Kortunov.

Mai mulți lideri europeni care susțin Ucraina în conflictul armat cred că războiul va dura ani la rând. Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a declarat că în acest an ar fi foarte dificil ca toate trupele rusești să plece din Ucraina. „Dar cred că, acest război, la fel ca multe din trecut, se va termina la masa negocierilor”, a mai spus Milley.

Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul frontului din Ucraina

Mai multe imagini din satelit au arătat că Rusia construiește o rețea de fortificații și tranșee de-a lungul câmpului de luptă din Ucraina. Moscova ar fi luat această decizie pentru a face față unei noi runde de lupte. Brady Africk, analist de informații, a transmis că trupele rusești au făcut fortificații pe tot frontul din Lugansk. Acestea încep de la granița cu Rusia și ajung până la Donețk, Zaporojie și Herson. Imaginile surprinse arată și că Rusia este convinsă că Ucraina va lansa o contraofensivă în următoarea perioadă. „În principiu, încearcă să-și consolideze câștigurile și să păstreze părțile pe care le-au cucerit până acum”, a declarat Africk.

Karolina Hird, analist rus la Institutul pentru Studiul Războiului, a explicat că trupele rusești sunt destul de interesate de progresele pe care armata ucraineană. „Tipul de fortificații pe care le vedem sugerează o intenție defensivă.”, a mai spus Hird. Moscova lucrează la aceste tranșee de luni de zile, dar ultimele imagini arată că acestea s-au dublat. Au fost făcute fortificații peste cele distruse și în locurile în care nu erau. Rușii au construit tranșee și dinți de dragon. Este vorba de rețea de triunghiuri de beton care au drept scop blocarea avansuri tancurilor. Fortificațiile includ și bariere, cum ar fi movile de pământ care se întind pe kilometri și șanțuri antitanc.

Cum sunt fortificațiile din Bahmut

Una dintre zonele în care au fost făcute mai multe straturi de fortificații este Bahmut. Forțele rusești încearcă de luni de zile să cucerească această regiune. Fortificațiile au fost refăcute și în Popasna, oraș controlat de ruși. Aceste lucruri arată că Rusia este preocupată de capturarea Bahmutului. Mercenarii Wagner au încercat în repetate rânduri să pună stăpânire pe oraș.

Rețeaua de fortificații care a fost creată în Lugansk formează linii drepte într-un model „care sugerează că rușii de aici ar dori doar să oprească ofensiva ucraineană și să mențină acea linie”, a explicat Hird. Imaginile surprinse în Herson sunt diferite. Nu a fost acordată o atenție atât de mare fortificațiilor din această zonă ceea ce înseamnă că Rusia nu anticipează un mare progres al Ucrainei în această regiune. Toate fortificațiile făcute de armata rusă de-a lungul frontului arată că Moscova se teme de un atac în Crimeea. „Fortificațiile construite de Rusia ar părea să indice că sunt îngrijorați de asta”, a spus Africk, informează Bloomberg.