Răspunsul lui Vladimir Putin față de noul ajutor primit de Ucraina. Cinci scenarii sunt luate în calcul de Kremlin

Răspunsul lui Vladimir Putin față de noul ajutor primit de Ucraina. Cinci scenarii sunt luate în calcul de KremlinSursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ucraina va primi tancuri Abrams din SUA, dar și Leopard 2 din partea mai multor state europene, după ce Germania și-a dat acordul. Experții militari se întreabă cum va răspunde Vladimir Putin față de noul ajutor primit de Kiev.

Experții militari au luat în calcul mai multe scenarii privind un răspuns al lui Vladimir Putin în legătură cu noul ajutor primit de Ucraina din partea Occidentului. Liderul de la Kremlin ar avea mai multe variante din care să aleagă. Moscova a transmis în repetate rânduri că dacă Kievul va primi tancuri din partea Occidentului, o să urmeze o escaladare a războiului.

Experții militari din Marea Britanie au spus că cel mai probabil scenariu va fi ca președintele rus să continue să amenițe fără să pună în practică ceea ce transmite. Keir Giles, consultant la Rusia Eurasia din cadrul Chatham House din Londra, a declarat că Occidentul încă nu a învățat că amenințările lui Putin sunt „goale”.

„Amenințările rusești au fost parte din motivul întârzierii extrem de lungi a Germaniei pentru aprobarea furnizării de tancuri. Și singura speranță este acum că această întârziere nu se va dovedi fatală pentru integrarea internă și implementarea în cadrul armatei ucrainene înainte de a fi prea târziu”, a mai adăugat Giles.

Rusia ar putea trimite tancurile T14 pe frontul de luptă din Ucraina

O altă variantă posibilă este ca Rusia să trimită tancurile rusești T14 pe câmpul de luptă. Dr. Martin Smith, lector în apărare și afaceri internaționale la Academia Militară Regală Sandhurst din Marea Britanie, spune că există două modalități prin care președintele rus ar putea răspunde. Smith a subliniat că ambele scenari au „riscuri semnificative”.

Prima variantă este ca Moscova să trimită cel mai modern tanc al său pe frontul de luptă, T14, pentru a susține autovehiculele T72. Această armă a fost prezentată ca fiind una care depășește celelalte modele. „Aceste tancuri sunt cunoscute a fi extrem de puternice, dar sunt afectate de probleme”, a explicat Smith. Aceste tancuri nu au fost testate pentru a vedea dacă fac față condițiilor de pe frontul de luptă. Cea de-a doua variantă este ca forțele rusești să atace cu rachete tancurile occidentele în timp ce acestea sunt transportate în Ucraina.

Un alt scenariu invocat de experții militare este că Rusia va declanșa tot mai multe atacuri cu rachete în toate regiunile Ucrainei. Marina Miron, cercetător onorific la King’s College din Londra, a spus că aceasta este varianta cea mai probabilă. Atacurile ar urma să fie intensificate cel mai mult asupra Donbasului. „Nu cred că vor încerca să recucerească Kievul. Sincer, cred că vor încerca să-l distrugă”, a subliniat Miron.

Vladimir Putin ar putea să pregătească o lovitură de stat în Ucraina

O altă variantă probabilă este că președintul rus ar putea să strângă relația cu Turcia pentru a destabiliza NATO. Rusia ar urma să își folosească influența pe care o are asupra Ankarei pentru a diviza organizația nord-atlantică. Miron a explicat că Moscova pune în practică o „politică externă foarte agresivă”, iar accentul cade pe Turcia. Ankara este una dintre țările care a păstrat relații diplomatice și comerciale strânse cu Moscova. „Putin va încerca să distrugă NATO folosind mijloace non-militare și încercând să proiecteze puterea în Orientul Mijlociu, încercând să îndepărteze Turcia de NATO și să creeze această ruptură”, a spus expertul.

Cel de-a cincilea scenariu realizat de experți se referă la o lovitură de stat în Ucraina. Miron a subliniat că Putin ar putea să îi covingă pe ucraineani să se revolte împotriva politicilor occidentale preluate de Kiev. Președintele rus s-ar putea folosi și de scandalul de corupție din guvernul ucrainean. Volodimir Zelenski a demis mai mulți oficiali de rang înalt care au fost acuzați de abuzuri, potrivit, iNews.