În condiţiile în care, săptămâna trecută, Zoltan Kazatsay, directorul Direcţiei Ocupare din cadrul CE, anunţa că rata şomajului în rândul tinerilor este inacceptabil de mare în România, de aproximativ 25 la sută, România trimite raportări care arată că noi nu avem probleme mari cu somajul în rândul tinerilor, potrivit caleaeuropeana.ro.
Cert este că România nu figurează printre ţările care vor beneficia de ajutor financiar. Astfel, pe lista celor opt ţări care vor beneficia de refolosirea banilor europeni necheltuiţi se număra Spania, Grecia, Slovacia, Lituania, Italia, Portugalia, Letonia şi Irlanda.
Cea din urmă ţară avea, în 2011, o rată a şomajului în rândul tinerilor de 29 %, potrivit businessinsider.com. Cu doar câteva procente mai puţini şomeri în rândul tinerilor, România a ratat şansa sprijinirii acestora prin folosirea fondurilor europene.
Cu ocazia reuniunii neoficiale a Consiliului European din 30 ianuarie 2012, Preşedintele Barroso a propus ca statele membre să direcţioneze fondurile care trebuie încă alocate în cadrul fondurilor structurale ale UE către susţinerea IMM-urilor şi combaterea şomajului în rândul tinerilor. Preşedintele Barroso a estimat cu această ocazie că fondurile disponibile se ridică la o valoare totală de 82 de miliarde de euro. Acesta a solicitat statelor membre să analizeze împreună cu Comisia avantajele pe care le prezintă reprogramarea fondurilor.