La începutul acestui an Racz şi prietenul său, Alexandru Isztoika Loyos, au fost reţinuţi de poliţie, suspectaţi de agresiunea sexuală respectivă. Presa italiană a mediatizat puternic acest caz, iar în perioada celor 35 de zile de detenţiei a celor doi a prezentat, aproape zilnic, informaţii despre biografia românilor, implicarea lor în caz, au reluat firul anchetei şi i-au prezentat într-o lumină negativă.

Declaraţiile de presă au fost alimentate şi de afirmaţiile lui Alexandru Isztoika Loyos, care a recunoscut nu doar implicare sa, dar şi pe cea a lui Karol Racz, în violul de pe 14 februarie şi agresarea prietenului fetei agresate sexual. Ulterior, testele ADN au demonstrat că niciunul dintre cei doi români nu era vinovat, iar mărturia lui Loyos a fost catalogată ca fiind calomnioasă. Instanţa a decis eliberarea lui Racz, în timp ce prietenul său a fost scos şi el de sub această acuzare, dat anchetat într-un nou caz, de declaraţii calomnioase şi autocalomnioase.

Ulterior, poliţia a restat în acest caz alţi doi români, Alexandru Ionuţ şi Gavrilă Oltean, a căror vinovăţie a fost confirmată de testele ADN.

Promisiuni nerespectate

Însă chiar şi cu acest deznodământ, opinia publică italiană, cu privire la cei doi, fusese deja formată. Racz a participat, la o zi de la eliberarea sa, pe 23 martie, la o emisiune, Porta a Porta, în care şi-a prezentat povestea, copilăria petrecută la orfelinat din România, dar şi situaţia financiară dificilă în care se află şi nevoia de a găsi un loc de muncă.

După emisiune, mai mulţi italieni au reacţionat la apelul său şi a primit trei oferte:
• În restaurantul unuia dintre cei mai apreciaţi bucătari din Roma, Filippo La Mantia. Motivul pentru care La Mantia a decis să facă acest gest se datorează faptului că, la rândul său, a fost victima unor declaraţii false şi a fost anchetat din această cauză de poliţie.
• Cea de-a doua ofertă a venit din partea preşedintelui companiei "Coop 29 giugno", Salvatore Buzzi, care i-a propus să lucreze în amenajarea spaţiilor verzi, în Roma.
• Cel de-al treilea italian a fost cea a lui Giuseppe Muzi, proprietar al unei ferme în regiunea Pescara, de pe malul Mării Adriatice, care i-a oferit un loc de muncă în agricultură.

Iniţial s-a stabilit ca românul să lucreze într-un nou restaurant al celebrului bucătar din Roma, Filippo La Mantia, care a fost inaugurat luna trecută, într-un hotel din centrul Romei.

Italienii, temători faţă de românul nevinovat

Cu toate acestea, după numai câteva zile, La Mantia şi-a retras oferta, acest lucru fiind confirmat şi de avocatul lui Racz. Jurnaliştii de la Il Messaggero au menţionat că trei dintre angajatele bucătarului italian s-au declarat nemulţumite de decizia şefului lor, de a angaja o persoană suspectată de viol. Şi câţiva clienţi importanţi au precizat că nu vor mai intra în restaurant dacă La Mantia îl va angaja pe românul bănuit de viol. În plus,  o agenţie de turism din afara Italiei a anunţat că nu va mai recomanda restaurantul respectiv. În aceste condiţii, bucătarul italian s-a văzut nevoit să retragă oferta.

Din luna martie şi până acum, românul nu a reuşit să obţină nicio slujbă sigură, angajatorii fiind reticenţi cu privire la persoana sa. Din acest motiv, Racz a decis să revină în ţară, iar acum locuieşte, în aceeaşi casă cu sora sa, într-un sat din Moldova. Avocatul lui Racz, Lorenzo La Marca, spune românul, victima unei erori, acuză acum probleme de sănătate, ca urmare a celor 35 de zile de detenţie şi a presiunii la care a fost supus.  Conform Il Messaggero, românul face drumuri dese la spital, acuzând ameţeli şi dureri de cap, "toate din cauza unui accident judiciar", după cum a subliniat La Marca.

CITIŢI ŞI:

Italienii îl sprijină pe românul Karol Racz

Românii arestaţi pentru violul italiencei de 14 ani au mărturisit