Cum sunt păcăliţi românii cu falsul salam tradiţional. VEZI lista alimentelor falsificate!
- Marian Păv ăla şc
- 10 noiembrie 2011, 17:25
Foarte mulţi producători, aşa-zişi tradţionali, îşi înşală clienţii lipind etichete cu "tradiţional" pe propriile produse când, de fapt, vând la preţuri mai mari alimente realizate cu aditivi şi cu alte substanţe specifice industriei de profil.
296 de agenţi economici din 402 controlaţi vindeau astfel de alimente tradiţionale fără a respecta modul de preparare a acestora. Iar, din 610 tone de alimente vândute sub titulatura de produse tradiţionale, 594 tone nu respectau prevedererile legale privind protecţia consumatorului.
Acestea au fost constatate de comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) în cadrul unui control naţional realizat în luna octombrie. Aceste probleme au ieşi la iveală doar din verificarea etichetelor, fără a se mai realiza şi analizele de conţinut a produselor.
"Sunt foarte multe probleme cu aceste produse. Mulţi agenţi economici lipesc o etichetă sau vând sub titulatura de produs tradiţional produse alimentare pentru a-i atrage pe clienţi. Cu toţii am văzut în comerţ salamuri, parizer vândut ca produs tradiţional cu titulatura "ca la mama acasă", "ca la bunica" etc. Ştim că astfel de produse nu se fac în mod tradiţional acasă", a punctat Constantin Cerbulescu, preşedintele ANPC.
Amenzi de aproape un milion de lei "Am desfăşurat o acţiune de control de verificare a legalităţii termenilor ‘tradiţional', ‘reţetă tradiţională' sau ‘produse alimentare cu indicaţii geografice sau cu denumire de origine' ", a mai explicat Cerbulescu.
Urmare a neregulilor constatate s-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 533 kg produse alimentare, în valoarea de 10.726 de lei, produse improprii consumului uman. În plus, s-a mai decis oprirea temporară de la comercializare a circa 29.109 kilograme de produse alimentare, în valoare de 262.816 lei până la remedierea deficienţelor. În total, s-a hotărât aplicarea de 324 de sancţiuni contravenţionale dintre care 113 avertismente şi 211 amenzi contravenţionale în valoare de 924.000 de lei. De la borşul de fasole până la pizza, alimente ce conţin date false pe etichete
Produsul denumit "Fasole Tradiţional Bob gustos" - provine în realitate din China
Snack-uri din cartofi, diverse sortimente, aveau înscrise pe ambalaj menţiunea tradiţional fără a fi atestate
Covrigei superiori tradiţionali cu roşii, busuioc şi oregano/ cu rozmarin/ cu ulei de măsline/ cu mac/ cu tărâţe de grâu - produs neînregistrat ca produs tradiţional "Borş Daleo", purta ilegal denumirea de produs tradiţional
Dulciuri ca pişcoturi, nuga cu alune în ciocolată, turtă dulce umplută cu jeleu de fructe "Fata Moşului" - la Registrul naţional numai sortimentele nuga alune şi paleuri cu ciocolată erau înregistrate ca produse tradiţionale Pliante publicitare pe care era înscris "panificaţie şi patiserie - produse tradiţionale", respectiv "reţeta bunului gust - produse tradiţionale"
Produse de panificaţie ce prezentau, conform etichetelor, în compoziţie aditivi: conservant, emulgator, antioxidant
Aditivi s-au constatat şi la produsul "Fulgi de cartofi tradiţionali"
Pizza tradiţională şi sandwich şniţel tradiţional de pui, neînregistrat la nivel naţional
Cozonac Tradiţional cu nucă, deşi pe etichetă erau ingrediente nespecifice unui produs tradţional.
Pâine tradţională feliată, produs neînscris în Registrul naţional de atestare a Produselor Tradiţionale.
Până şi parizerul a devenit tradiţional pe etichetele produselor false Alte nereguli se referă la utilizarea în etichetarea/publicitatea produselor alimentare de termini precum "de casă", ca acasă", ţărăneşti", gust tradiţional", ce induce consumatorului idea falsă de reîntoarce la reţetele şi calitatea de odinoară. În realitate sunt produse convenţionale, realizate în regim industrial.
Compot de caise, compot de prune, fasole păstăi verde, fasole păstăi galbenă, castraveţi în otet 6-9 cm, cu menţiunea pe etichetă că sunt obţinute "...folosind o reţetă tradiţională", fără atestarea ca produse tradiŢionale;
Cornuleţe cu gem, cornuleţe cu mere Sânziene - cu menţiunea pe ambalaj "...folosind reţete tradiţionale anonime...",
Franzela LIDO si pâine LIDO cu făină de secară - cu menţiunea "ne-am intors la tradiţie"
Paste scurte şi tăieţei de casă - cu menţiunea "executate după reţete de casă tradiţionale respectând întocmai originalul";
Produsul "Tărie de Bihor - băutură alcoolică distilată 37,5 vol.alc pe a carei etichetă era specificat "savoarea unei vechi tradiŢii".
Cârnat polonez, salam de vară, cârnaţi Apuseni şi parizer de pui, aveau pe etichetă sintagma "plăcerea gustului tradiţional";
Produsele denumite "Slănină ţărănească" şi "Parizer ţărănesc" - conţineau în lista ingredientelor: stabilizatori: polifosfaţi, difosfaţi, zaharuri: dextroză, lactoză, glucoză, agent de gelifiere: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, potentiator de gust: monoglutamat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, aditivi care nu erau utilizaţi la produsele realizate în gospodăriile ţărănesti;
"Salam ţărănesc cu şuncă conţinea în lista ingredientelor: agent de îngroşare: caragenan, stabilizatori: polifosfaţi de sodiu, antioxidant...., conservant: nitrit de sodiu, colorant natural;
"Ceafă naturală" - conţinea în lista ingredientelor antioxidant: ascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu;
"Tobă de casă" - conŢinea în lista ingredientelor antioxidant: acid ascorbic, potentiator de gust: glutamat monosodic, zaharuri: citrat de sodiu; "CarnaŢi ca acasă" - conŢinea în lista ingredientelor: conservant: nitrit de sodiu;
"Salam de casă Koket" - conţinea în lista ingredientelor " ... stabilizator: difosfat de sodiu, antioxidant: acid ascorbic, potentiator de aromă: glutamat de sodiu, dextroză, colorant natural : carmin, conservant: azotit de sodiu";
"Cârnaţi ţărăneşti Koket" - conţinea în lista ingredientelor " ... stabilizator: polifosfat de sodiu, trifosfat de sodiu, tripolifosfat de sodiu, antioxidant:acid ascorbic, stimulator de aromă: glutamat de sodiu, zaharuri, colorant natural,.... conservant";
"Parizer ţărănesc Koket" - conţinea în lista ingredientelor " ... carne de pasăre dezosată mecanic, proteină vegetală, stabilizator, antioxidant, stimulator de aroma";
"Tobă de casă Koket" - conţinea în lista ingredientelor " ... antioxidant: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, citrat de sodiu; potenţiator de gust: glutamat de sodiu, zaharuri: dextroză, conservant: azotit de sodiu";
Cârnaţi de casă subţiri - conţinea în lista ingredientelor "... stabilizatori: dipolifosfaţi de sodiu si potasiu, antioxidanţi: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu; potenţiator de gust: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactona, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin";
Şuncă de casă - conţinea în lista ingredientelor " ....stabilizatori: polifosfaţi de sodiu, antioxidanţi: erishorbat de sodiu, potenţiator de aromă: glutamat monosodic, antiaglomerant: fosfat de calciu, conservant: nitrit si nitrat de sodiu";
Cârnaţi ţărănesti groşi - conţineau în lista ingredientelor " ...stabilizatori: dipolifosfaţi de sodiu si potasiu, antioxidanţi: acid ascorbic, izoascorbat de sodiu, potenţiator de aroma: glutamat monosodic, corector de aciditate: glucono-delta-lactonă, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin;
Salam de suncă ţărănesc - conţinea în lista ingredientelor " ... zaharuri, stabilizatori, antiaglomerant, antioxidanţi: acid ascorbic, ascorbat de sodiu, izoascorbat de sodiu; potenţiator de aromă: glutamat monosodic, conservant: nitrit de sodiu, nitrat de sodiu si potasiu, colorant"; Şunculiţă ţărănească Voinicel - conţinea în lista ingredientelor " ...stabilizatori polifosfaţi de sodiu, agent de îngrosare: caragenan, antioxidant: erithorbat de sodiu, corector de aciditate: citrat trisodic, potenţiator de aromă: glutamat monosodic, conservant: nitrit si nitrat de sodiu";
Şunculiţă ţărănească, cârnaţi de casă, salam cu suncă ţărănesc "Primo" - conţineau în lista ingredientelor "....stabilizatori: polifosfaţi de sodiu, antioxidant: izoascorbat de sodiu, conservant: nitrit de sodiu, gelifiant ...";
Şunculiţă ţărănească - conţinea în lista ingredientelor: " ...stabilizatori, antioxidanţi, corectori de aciditate, potenŢiatori de gust, agenŢi de îngrosare, antiaglomerant...";
Salam de casă Extra - conţinea în lista ingredientelor: " ...regulatori de aciditate, antioxidanti, stabilizatori, conservanţi";
Cârnaţi ţărănesti - conţineau în lista ingredientelor: "... antioxidanţi, stabilizatori, coloranţi, potenŢiatori de aromă ...";
Şunculiţă ţărănească - conţinea în lista ingredientelor: "... stabilizatori, agenţi de gelificare, antioxidant, potenŢiator de gust, conservant".
O denumire la Registrul naţional, alta în comerţ
S-au constatat şi alimente a căror denumire sub care se vindea produsul nu era identică cu denumirea de înregistrare în Registrul naţional cu produse tradiţionale din cadrul Ministerului Agriculturii.
Denumirea produselor comercializate sub denumirea de "Drob" si "Tobă", nu corespundea cu cea a produselor care erau atestate ca produse tradiţionale;
Produsele înregistrate în Registrul naţional cu denumirile "Piept de porc afumat" şi respectiv "Cotlet de porc afumat" care erau comercializate sub denumirea "Pastramă" şi respectiv "Muschi file";
Pproduse atestate de M.A.D.R. cu denumirea de "Pâine de Pecica" comercializată cu denumirea "Pâine albă de casă";
Oţet din zaharuri, drojdie de vin si alcool" "produs tradiţional de Topoloveni", înregistrat ca produs tradiţional cu denumirea "Oţet de Topoloveni" etc.