Românii stabiliţi în Canada îşi pot revendica pensia din ţară

Românii stabiliţi în Canada îşi pot revendica pensia din ţară

Conaţionalii noştri aflaţi legal în statul nord-american pot cumula perioadele de muncă din ambele ţări pentru a ieşi la pensie. Banii cuveniţi în România le vor fi daţi la domiciliu.

Sumele acordate de statul român pentru securitatea socială, cum sunt pensiile, le vor putea fi „exportate” şi românilor care locuiesc legal în Canada. În plus, la stabilirea pensiei de care se vor bucura la bătrâneţe, conaţionali lor noştri le vor fi luate în considerare perioadele în care au muncit şi au contribuit la sistemele de asigurări sociale din ambele ţări.

Acestea sunt, pe scurt, efectele unui act administrativ semnat la începutul acestei luni, prin care va fi pus în aplicare acordul bilateral în domeniul securităţii sociale „parafat” de autorităţile române şi canadiene.

Pensie intercontinentală

„Acordul are drept scop a cor darea prestaţiilor de securitate socială, respectiv a pensiilor pentru limită de vârstă, invaliditate şi urmaş, în situaţii care implică un aspect bilateral româno- canadian”, au arătat experţi din Ministerul Muncii.

„Concret, o persoană care a lucrat în România şi care, ulterior, şi-a stabilit domiciliul în Canada poate beneficia de transferul pensiei stabilite în baza le gislaţiei ro mâneşti. În Canada sau în oricare alt stat cu care cele două ţări au încheiat acorduri bilaterale, dacă românul îşi schimbă domiciliul şi vrea să-i fie trimisă pensia acolo”, au explicat specialiştii.

În plus, dacă perioada de asigurare realizată în România nu îndeplineşte stagiul minim de cotizare, deci este insuficientă pentru a putea primi o pensie, „această perioadă se poate aduna cu perioadele de asigurare/reşedinţă confirmate de autorităţile canadiene, cu condiţia ca a cestea să nu se suprapună”.

Cu alte cuvinte, dacă perioada rezultată din adunarea tuturor anilor de contribuţie re cunoscuţi echivalează cu stagiul minim de cotizare, se poate stabili dreptul la pensie.

„Există cazuri în care românii care şi-au stabilit domiciliul în Canada au perioade de asigurare mici, care nu le permit obţinerea unei pensii din România. În astfel de cazuri, se poate acorda, totuşi, acest drept, însumând perioada de cotizare de aici cu pe rioadele realizate în Canada sau într-un stat terţ cu care ambele state au încheiat acorduri în domeniul securităţii sociale. Iar cuantumul acestei pensii va fi calculat doar în baza perioadelor de asigurare realizate conform legislaţiei româneşti”, au conchis oficialii români.

Cei care sunt interesaţi să obţină o pensie în baza acestui acord trebuie să depună o cerere aşa cum ar solicita o pensie normală. „Diferenţa constă în faptul că, în acest caz, instituţiile (română şi canadiană) vor realiza un schimb de formulare agreate, care le va per mite să confirme perioadele de asigurare menţionate în documentele depuse la dosar”, au anunţat oficialii de la Muncă.

E bine de ştiut însă că, pentru a depune o astfel de cerere, solicitantul nu e obligat să se deplaseze în România. „Cererea poate fi depusă la instituţia canadiană corespondentă, care va transmite instituţiei româneşti toate documentele”, au conchis specialiştii.

Excepţiile acordului

Principiul general al acordului prevede că „persoana care desfăşoară o activitate remunerată pe teritoriul României sau al Canadei să fie supusă numai legislaţiei acestui stat”.

Există însă şi excepţii, care se aplică lucrătorilor detaşaţi, echipajului navelor maritime, funcţionarilor publici şi membrilor misiunilor şi posturilor diplomatice. „De exemplu, un lucrător poate fi trimis de angajatorul său din România să desfăşoare o activitate temporară în Canada. Într-un astfel de caz, există posibilitatea ca persoana respectivă să rămână asigurată în România, deşi activitatea se desfăşoară pe teritoriul Canadei”, au arătat oficialii Ministerului Muncii.

Iar - potrivit acestora - acordul se aplică „în egală măsură” persoanelor care au intrat atât sub incidenţa legislaţiei româneşti, cât şi sub cea a legislaţiei canadie ne, indiferent de cetăţenie.

Acorduri similare au fost încheiate de România cu alte 20 de ţări de pe toate continentele.

„Cine a lucrat în România şi şi-a stabilit apoi domiciliul în Canada poate beneficia de transferul pensiei.“, ACORD ROMÂNO-CANADIAN

Ne puteți urmări și pe Google News