Românii au făcut senzaţie la Campionatele Europene de Kaiac-Canoe de la Zagreb (Croaţia): şase medalii – patru de aur şi două de argint. Obiectivul iniţial al delegaţiei României la această competiţie a fost să obţină una sau două medalii, astfel că speranţele într-o reprezentare cât mai bună la Jocurile Olimpice de la Londra au crescut.

Victor Mihalachi şi Liviu Dumitrescu au deschis balul sâmbătă, când s-au impus în cursa de 1.000 de metri. A fost a treia medalie de aur la Europene a celor doi sportivi în decurs de trei ani.

Echipajul de Kaiac 4 al României, format din sportivii Traian Neagu, Toni Ioneticu, Ştefan Vasile şi Petruş Gavrilă, a terminat ieri pe poziţia secundă cursa de 1.000 de metri, cu timpul de 2:52.13 minute. Românii au fost devansaţi doar de echipajul Danemarcei. Victor Mihalachi şi Liviu Dumitrescu, membrii echi­pajului de Canoe 2, nu s-au mulţumit doar cu aurul câştigat sâmbătă, ci şi-au atârnat de gât şi medaliile de argint. Cei doi au urcat ieri pe podium, în finala de la 500 de metri, terminând pe locul doi, cu timpul de 1:40.02 minute. Medalia de aur a fost cucerită de echipajul Cehiei.

Florin Comănici, reprezentantul României în proba de Canoe 1 pe distanţa de 5.000 de metri, a pus mâna pe medalia de aur după un parcurs perfect.
La începutul cursei, Comănici s-a luptat pentru supremaţie cu Sergiu Crăciun, un român care a reprezentat Italia. Comănici a parcurs distanţa de 5.000 de metri în 22:55.50 minute, umilindu-şi practic urmăritorii. Spaniolul Manuel Campos, ocupantul locului secund pe podium, a trecut linia la 26.48 secunde după Comănici, iar slovacul Matej Rusnak, al treilea clasat, a ajuns la 36.33 secunde distanţă de lider.

România a mai luat două medalii de aur şi în concursurile de paracanoe (concursuri destinate sportivilor cu anumite infirmităţi).
În proba de Kaiac 1.200 metri, paracanoe feminin, s-a impus Mihaela Lulea, iar Iulian Şerban a pus mâna pe cea mai strălucitoare medalie în concursul similar destinat băieţilor.

Porcăraşu, la Terapie Intensivă

În timp ce colegii lui se luptau pentru medalii la Zagreb, Iustin Porcăraşu (26 de ani), multiplu campion naţional legitimat la Steaua şi component al lotului olimpic lărgit al României, a suferit sâmbătă un accident teribil după ce două şalupe care transportau turişti în zona Gura Portiţei au avut o coliziune violentă. Porcăraşu s-a ales cu multiple traumatisme la faţă şi o hemoragie puternică, iar acum se află la Secţia de Terapie Intensivă de la "Floreasca", dar medicii au dat asigurări ca starea lui este "staţionară".

La startul probei de Canoe 1 – 5.000 de metri, Florin Comănici a avut emoţii cu "italianul" Sergiu Crăciun