Românii nu mai sunt doriţi pe şantierele din Anglia
- Adam Popescu
- 26 ianuarie 2009, 10:40
Vin vremuri grele pentru miile de români care trudesc acum pe şantierele londoneze. Mulţi dintre ei se pregătesc să-şi facă bagajele din cauza masivelor concedieri la care se aşteaptă companiile, aflate într-o incapacitate de plată fără precedent.
"America Europei", aşa cum au botezat românii Anglia, nu mai poate avea grijă de proprii cetăţeni, cu atât mai puţin de milioanele de străini care au invadat Marea Britanie, în ultimii zece ani. Butoiul cu miere se goleşte în timp ce măreaţa liră sterlină îşi trage ultimele suflări, în faţa unui euro tot mai puternic. Boom-ul economic traversat în ultima decadă a devenit deja o amintire, a cărei moştenire o reprezintă investiţiile impresionante în infrastructură şi construcţii. Pentru acestea, o contribuţie importantă a adus-o şi mâna de lucru străină. "Perfidul Albion" trânteşte străinilor uşa-n nas Am poposit în casa unor hunedoreni stabiliţi la Londra acum câţiva ani. Locuiesc şapte în apartamentul cu trei camere, pe care l-au închiriat cu 1.000 de lire pe lună. Acum ar fi însă dispuşi să mai primească pe cineva, pentru că povara cheltuielilor a ajuns prea grea.
Patru dintre ei nu mai au un loc de muncă de câteva săptămâni. L-au pierdut în concurenţa cu englezii aflaţi la rândul lor în căutarea unei slujbe. Claudiu Stănescu a venit acum un an din Italia, însoţit de prietena lui cu care ar fi vrut să se căsătorească. Criza economică le-a schimbat însă planurile. "Ne-au dat afară de la muncă pentru că au adus câţiva englezi, deşi nici şeful nostru nu a fost de acord. El întotdeauna spunea că jobul nostru este sigur, că suntem muncitori şi că se poate baza pe noi", spune dezamăgit Claudiu.
"Am ştiut că vom fi daţi afară. Unii dintre colegii noştri englezi, cu care până mai ieri eram ca fraţii, începuseră deja să-şi arate adversitatea, sugerându-ne, mai mult sau mai puţin voalat, să plecăm acasă, că sunt destui de-ai lor care-şi caută un job. Cu puţin timp înainte de a fi aruncaţi pe drumuri, am surprins o discuţie între şeful nostru si câţiva dintre muncitorii englezi, în care aceştia îi reproşau faptul că mai păstrează străinii la muncă. Presimt că vor apărea probleme, tensiuni sociale între muncitorii emigranţi şi cei englezi, pentru că fiecare ţine cu dinţii de jobul pe care-l are", a concluzionat Claudiu.
Din nefericire vorbele lui par a-şi găsi justificarea. Săptămâna trecută, muncitorii englezi dintr-o localitate situată în apropierea oraşului Newcastle, au organizat un miting de protest împotriva unei companii franceze care a ales să-şi continue lucrările, apelând la muncitori din Spania, Portugalia, Polonia sau România, în defavoarea forţei de muncă locale. Înapoi acasă Din păcate pentru români ca şi pentru polonezi sau lituanieni, situaţia este una mai degrabă îngrijorătoare, de vreme ce ei sunt primii vizaţi de disponibilizările masive care se anunţă. Marile companii au început punerea pe liber a muncitorilor străini, prioritari în ocuparea unui loc de muncă fiind cetăţenii englezi.
Îîn Marea Britanie, rata şomajului a atins cote record pentru ultimii 20 de ani, cu peste două milioane de oameni aflaţi în căutarea unei slujbe. "Singurele proiecte care-şi vor continua dezvoltarea în domeniul construcţiilor, sunt cele finanţate din fondurile guvernamentale, fie că sunt şcoli, spitale sau chiar ampla lucrare a Complexului Olimpic London 2012", a admis unul dintre oficialii companiei scoţiene Balfour Beatty, care a dorit să rămână în anonimitate. Acesta recunoaşte că unele companii au început deja să practice o politică discriminatorie în ceea ce-i priveşte pe muncitorii români.
"Am lucrat foarte bine cu ei de-a lungul anilor, sunt meseriaşi excelenţi, oameni care nu ne-au creat probleme de niciun fel, însă, din păcate, se pare că va trebui să ne despărţim de ei. Vă spun sincer că, personal, solidarizez cu aceştia. Dar viitorul lor nu depinde de poziţia mea. Recesiunea înseamnă luptă pentru supravieţuire", a încheiat resemnat oficialul companiei scoţiene.
Scapă cine poate… Fie că vor fi daţi afară, fie că multe dintre lucrările aflate acum în plină desfăşurare se vor închide, românii vor fi nevoiţi sa aleagă calea spre România. Unii dintre ei şi-au cumpărat aici case, au luat împrumuturi substanţiale sau au copii care frecventează cursurile unei şcoli. Iar pierderea locului de muncă nu le mai garantează şederea în Marea Britanie.
Criza financiară va desăvârşi ceea ce n-a reuşit un guvern laburist timp de zece ani: să pună străinii pe fugă, fără dezbateri interminabile despre drepturile omului şi fără prea mari implicaţii politice.
Întrebarea care rămâne: ce se va întâmpla cu românii întorşi acasă?
CITIŢI ŞI: Criza economică îi aduce pe românii emigraţi acasă?