Imprumuturile in moneda elvetiana au aparut prima data pe piata locala in aprilie 2006 si au ajuns sa concureze creditele in lei.
Francul elvetian este din ce in ce mai cautat de romanii care se informeaza despre un credit. La imprumuturile de nevoi personale garantate prin ipotecarea unui imobil in favoarea bancii, francul elvetian sufla puternic in ceafa leului in clasamentul intocmit in functie de selectiile celor care se informeaza despre creditele oferite de banci pe site-ul Conso.ro.
Un procent de peste 15% dintre acestia au selectat moneda elvetiana, in timp ce moneda nationala a fost preferata la acest tip de imprumuturi de 18% dintre cei care s-au informat despre creditele de nevoi personale cu ipoteca in luna mai a.c. In acelasi timp, dolarul american a cazut in dizgratie: preferintele pentru credite in aceasta valuta au reprezentat cel mult 0,9%, iar aceasta in cazul creditelor ipotecare.
Cauzele sunt raportarea preturilor pe piata imobiliara la euro, si nu la dolarul SUA, asa cum se intampla in urma cu patru-cinci ani, respectiv marirea dobanzilor practicate la moneda americana. Majoritatea romanilor prefera euro cand se gandesc sa faca un imprumut, iar aceasta indiferent de destinatia pe care urmeaza sa o aiba banii imprumutati: satisfacerea consumului sau investitii imobiliare.
Dobanda mica, succes asigurat Motivul pentru care imprumuturile in franci elvetieni au succes la romani este faptul ca sunt cele mai ieftine oferite pe piata autohtona. Creditele in franci au fost lansate de OTP Bank in aprilie 2006. Acestea se acordau numai pentru investitii imobiliare, iar dobanda nominala era de departe cea mai mica de pe piata: 4,99%.
Acum inca sapte banci ofera credite in franci pe piata locala. In aceasta moneda se poate contracta orice tip de credit. Dobanzile nominale cu care bancile vand produsele de creditare in franci elvetieni sunt cu cel putin un punct procentual mai mici decat cele practicate de imprumuturile in euro. In cazul unora dintre banci, diferenta ajunge si la doua puncte procentuale.
De cele mai multe ori, dobanzile care sporesc vanzarile de produse oferite in franci sunt fixe in primul an de creditare, urmand ca din cel de-al doilea an acestea sa fie variabile, adica mai mari. Intre timp, Banca Centrala a Elvetiei mareste dobanda, ceea ce se va traduce pentru cei care s-au imprumutat in franci prin suportarea unor costuri mai mari cu dobanzile.