Constanţa Sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au efectuat controlul fizic asupra a 25 containere sosite în Portul Constanţa Sud Agigea, încărcate cu deşeuri din Germania.

„În data de 11.05.2021, poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi a unor reprezentanţi ai Agenţiei FRONTEX, au identificat alte 25 containere sosite din Germania, pentru aceeaşi firmă de pe raza judeţului Prahova care efectuează activităţi de import în România”, transmite Poliţia de Frontieră. În urma verificărilor, s-a stabilit faptul că nu corespund datele declarate şi cuprinse în documentele prezentate autorităţii vamale, mărfurile constând în deşeuri, amestec de metal şi hârtie, textile, cauciuc, lemn, baterii şi bucăţi de azbest, în cantitate de aproximativ 500 de tone, ce nu pot fi puse în libera circulaţie pe teritoriul României. A fost luată măsura nepermiterii importului pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

De ce își trimit străinii deșeurile în România

În cauză, poliţiştii de frontieră continuă cercetările, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor folosirea de acte nereale şi regimului deşeurilor, iar bunurile vor fi returnate la expeditor. Poliţia de Frontieră În urmă cu două zile, pe 10 mai, autorităţile au descoperit alte 300 de tone de deşeuri sosite tot din Germania. Destinatarul era acelaşi – firma din Prahova.

Până în momentul de față s-au acumulat aproximativ o mie de tone de deşeuri. Sunt deşeuri amestecate, nu sunt deşeuri verzi.

La mijloc sunt milioane de euro, susţin procurorii. În România, costul depozitării la o groapă de gunoi a unei unei tone de deşeuri costă 17 euro, iar în Germania 500 de euro.

„Țara e plină ochi de gunoaie”

Șeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat  că țara este plină ochi de gunoaie, iar în acest sens a demarat mai multe controale, inclusiv în comune și sate, acolo unde primăriile sunt amendate cu sute de mii de lei dacă nu ridică, respectiv dacă nu depozitează gunoiul în mod corespunzător.

Berceanu a precizat că pentru prima dată Garda de Mediu a implicat comunitățile locale în astfel de acțiuni, menite să reducă poluarea provocată de deșeurile aruncate în mod ilegal.