Exclusiv. Containere cu sute de tone de gunoaie, din Anglia, în portul Constanța!

Exclusiv. Containere cu sute de tone de gunoaie, din Anglia, în portul Constanța!

Doi români, din București, și un cetățean englez sunt cercetați pentru import ilegal de deșeuri în România, după ce în 17 containere descoperite în portul Constanța Sud Agigea au fost găsite obiecte casnice, are figurau ca second hand, fiind de fapt deșeuri inutilizabile. Marfa era tratată chimic cu substanțe toxice extrem de periculoase. Întreaga cantitate de gunoaie va fi returnată expeditorului.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, au fost cei care au reușit să identifice o firmă din București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România, care erau declarate, în fals, la autoritatea vamală ca fiind produse second hand.

Marfa era adusă cu nave portcontainer în portul Constanța Sud- Agigea. Totul a plecat de la un container plin cu deșeuri verificat de polițiștii de frontieră, ajuns deja la București, unde, cu ajutorul procurorilor și al ANPC, s-au efectuat mai multe percheziții la firma celor doi români.

S-a descoperit că, în hale uriașe, obiecte de uz casnic uzate, dezmembrate, deteriorate, erau sortate de muncitori, pentru a fi, ulterior, vândute în România la second hand.

       

Controalele au continuat, joi, la Constanța, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanț, Teodor Niță. Polițiștii de frontieră împreună cu  inspectori ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Garda de Mediu, Biroul Vamal de Frontieră Constanța Sud Agigea și Direcția de Sănătate Publică Constanța au efectuat controlul fizic la 16 containere descărcate de pe o navă, pavilion Olanda, sosită din direcția Marea Britanie, în Portul Constanța Sud Agigea.

S-a constatat astfel că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile, provenind de la o firmă din Nothinghshire, Anglia.

Mai mult, conform buletinului de analiză s-a constatat că cele aproape 350 tone de deșeuri erau tratate chimic cu substanțe toxice împotriva șobolanilor sau a altor rozătoare, dar și cu fumigene.

Până să ajungă la Constanța, nava, care transporta peste 1000 de containere, a avut mai multe opriri, în Grecia, Turcia, ultima acostare fiind în într-un port din Ucraina.

În dosarul pentru pentru import ilegal de deșeuri sunt cercetați doi cetățeni români, în vârstă de 36, respectiv 33 de ani și un cetățean britanic, în vârstă de 34 de ani.

Polițiștii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de exportul sau importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu și folosirea de acte nereale la autoritatea vamală.

Din decizia procurorului Teodor Niță, cele 16 containere cu bunuri uzate, considerate deșeuri, vor fi încărcate pe navă și returnate, vineri după amiază, expeditorului din Anglia.