Suntem groapa de gunoi a Europei! Tone de deșeuri, găsite în portul Constanța

Suntem groapa de gunoi a Europei! Tone de deșeuri, găsite în portul Constanța

Zeci de containere uriaşe, pline cu deşeuri nereciclabile, au fost descoperite în Portul Constanţa de către poliţiştii de frontieră. Deşeurile erau trecute în acte ca materiale reciclabile din plastic şi cauciuc.

România este pe cale să ajungă groapa de gunoi a Europei. Tot mai multe deșeuri din întreaga europă ajung pe teritoriul țării noastre.

Deșeurile trecute în acte drept materiale reciclabile din plastic și cauciuc

Acum în Portul Constanța. Depozitele au fost desigilate în prezenţa comisarilor de la Garda de mediu, a Gărzii de coastă şi a procurorilor. Anchetatorii au descoperit că acestea erau pline cu echipamente electronice şi electrocasnice tocate, provenite din Germania.

Potrivit comisarilor de mediu, deşeurile erau trecute în documente ca materiale reciclabile din plastic şi cauciuc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit unor surse din interiorul anchetei se precizează că au fost găsite 50 de containere care aveau drept destinatar o societate din Prahova.

Cazul este acum cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, precizează Antena3.

România groapa de gunoi a Europei

Specialiştii spun că multe ţări preferă să îşi trimită gunoiul la noi pentru că avem unele dintre cele mai mici costuri de depozitare.

Pentru o tonă de resturi depozitată în România se plăteşte cel mult 30 de euro, în timp ce în ţările din vest preţul ajunge la 150 de euro.

Tocmai din această cauză, în ultimii ani, nenumărate tone de deșeuri reziduale, mixte și periculoase au fost importate în România, atât din interiorul, cât și din exteriorul Uniunii, fiind deseori denumite în mod înșelător deșeuri reciclabile — singurele importuri de deșeuri permise de legislația românească.

Depozitarea și incinerarea anumitor tipuri de deșeuri s-au dovedit a fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea globală a mediului și a populației României.

Comisia Europeană a îndeamnă insistent România să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018.

În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.