„Este foarte greu pentru noi, membrii Parlamentului României, să le explicăm cetăţenilor de ce încă nu se pot mişca liber în zona Schengen, deşi Guvernul României a îndeplinit de mult toate cerinţele. Un sentiment că nu sunt recunoscuţi drept europeni cu drepturi depline creşte printre cetăţenii români şi ar trebui acordat credit societăţii române că această amărăciune nu a dat naştere unor tendinţe populiste", a afirmat Tăriceanu. Acesta a adăugat că instituțiile europene sunt percepute pozitiv din punct de vedere economic, dar negativ din prisma politicii și că la nivelul UE au câștigat teren persoane care nu au fost alese și care fac jocurile. În opinia președintelui Senatului, aceștia ar fi birocrații, avocații și experții, care „fac regulile”.
„La alegerile din mai pentru Parlamentul European va fi un test care va arăta dacă această tendinţă va continua", a afirmat Tăriceanu. 

Conferinţa Interparlamentară privind Viitorul Uniunii Europene este organizată de Parlament în cadrul Preşedinţiei rotative a României la Consiliul Uniunii Europene.

„Scopul conferinţei priveşte abordarea, prin intermediul dialogului interparlamentar, a temelor relevante privind viitorul Uniunii Europene, cu accent pe apărarea valorilor europene, problematica apărării cetăţenilor, necesitatea unei reforme a modelului economic, asigurarea coeziunii, vecinătatea europeană şi relaţiile euro-atlantice", se arată în comunicatul oficial al organizatorilor. Conferinţa se încheie cu semnarea unei Declaraţii Comune, document care va fi transmis ca aport parlamentar pentru Summit-ul UE din 9 mai 2019, de la Sibiu.