"«România în direct» e marca Turcescu"

"«România în direct» e marca Turcescu"

Duel în eter. Realitatea FM şi Europa FM îşi revendică un format consacrat de televiziune.

Jurnalistul Robert Turcescu, proaspăt “uns” director executiv la noul post de radio Realitatea FM, îşi lansează luni, 17 noiembrie, emisiunea “România vorbeşte”. Începând de astăzi, fosta lui emisiune de la Europa FM, “România în direct”, debutează cu un înlocuitor, jurnalistul Adrian Ardelean.       ”Eu am lansat marca asta, în 2000”       Emisiunea de la Realitatea FM păstrează formatul celei care l-a consacrat, “România în direct” (produs jurnalistic cu opt ani de existenţă şi brand care rămâne la Europa FM) –, dar se va bucura de o durată extinsă – faţă de jumătatea de oră de până acum – şi de o poziţionare mai bună, în ce priveşte tronsonul orar de difuzare.      

“Emisiunea “România vorbeşte”, care va începe să fie difuzată de luni, 17 noiembrie, va păstra acelaşi format, dar se va difuza în intervalul orar 17.15 – 18.00, aşa-numitul drive-time, când oamenii conduc spre casă, după cele opt ore de muncă”, explică el. În condiţiile în care brandul îi rămâne postului Europa FM, realizatorul radio explică de ce noua sa emisiune este promovată de trustul care o găzduieşte cu vechiul nume, respectiv “România în direct”. “A fost, într-adevăr, un comunicat al Grupului Realitatea-Caţavencu (GRC), care a spus că “Turcescu va aduce pe frecvenţele Realitatea FM şi emisiunea “România în direct””. Dar să vă spun ceva! Brandul “România în direct” este brandul Robert Turcescu. Eu l-am lansat în 2000, o dată cu Europa FM.

Eu l-am numit ca atare. Este un program de care sunt foarte ataşat, pentru că l-am creat de la zero”, explică Robert Turcescu, precizând că nu există tensiuni între el şi vechii săi colegi, de care s-a despărţit în relaţii excelente. “Şi lor le-a părut rău că plec, şi mie”, spune el. Emisiunea “România în direct” va continua pe Europa FM, moderată de ziaristul Adrian Ardelean, însă, în ciuda formatului asemănător, nu va reprezenta concurenţa lui Robert Turcescu, având în vedere orele diferite de difuzare. “Emisiunea va rămâne acolo, cu un nou prezentator, pe intervalul orar 13.00 – 14.00; eu îmi fac emisiunea între orele 17.15 şi 18.00, în drive-time. Despre ce concurenţă poate fi vorba? E problema lor, de-acum, cum îşi fac politica de programe. Eu le doresc succes”, spune Turcescu. ”Câtă presiune se poate pune pe Robert Turcescu?”

Pentru că unii au spus că Robert Turcescu a fost forţat, de GRC, să părăsească Europa FM, acesta s-a grăbit să pună lucrurile la punct. “Nu, dimpotrivă, am acceptat cu bucurie. Să vă întreb ceva. Câtă presiune se poate pune pe Robert Turcescu, încât să spună “Gata, fac aşa”? Nu sunt un copil şi nici un ziarist începător. Dacă nu vreau să fac ceva, nu fac, şi punct. Am acceptat această provocare fiindcă am vrut. Nu sunt “zidit” în GRC, nu am fost luat cu arcanul. Restul sunt aberaţii. Nu e loc de speculaţii. De altfel, publicaţia care a afirmat aşa ceva şi-a cerut scuze”, a spus el.

“Realitatea FM este un proiect editorial pe care mi l-am asumat. M-a interesat ideea foarte mult, fiindcă de prea multe ori radioul este folosit doar ca vehicul uşurel pentru difuzat muzică, glumiţe etc. Pariul de la Realitatea FM este să fac un lucru cu un conţinut jurnalistic puternic”, adaugă Turcescu. În urmă cu ceva vreme Turcescu se pregătea să conducă staţia realitatea TV din Spania, aparent o bilă albă, spuneau unii, pentru că acesta fusese promovat, înţeleasă de alţii ca “o bilă neagră”, deoarece s-ar fi renunţat la el ca imagine a postului. Cu timpul, acest proiect a fost uitat.

“Mi-am dat seama că recesiunea economică îi împinge pe foarte mulţi români – şi nu numai: şi bulgari, polonezi etc. – să vină înapoi în ţară. În vară am fost şi am făcut prospecţii la Madrid. Oamenii aşteaptă, de exemplu, să-şi termine copiii şcoala şi să se întoarcă acasă. Erau foarte mulţi cu bagajul făcut, pe picior de plecare. Am comunicat GRC-ului acest lucru. Era inutil să forţăm un proiect editorial care să nu aibă succes. Ca dinamică în teren, era un proiect născut mort. Nu pot spune că a fost abandonat, doar că a intrat în stare de conservare. Este bine ca emisia pentru românii de acolo să se facă de la Bucureşti, nu prin intermediul unor studiouri teritoriale din străinătate, costisitoare şi nefolositoare”, spune el. ÎNLOCUITOR Adrian Ardelean intră azi în direct

Noul prezentator a emisiunii „România în direct”, Adrian Ardelean, a fost reporter, apoi editor la Europa FM. Anterior, a lucrat în echipa de ştiri a BBC România (între 2005 şi 2007). De azi, acesta va prelua rolul pe care l-a avut până acum Robert Turcescu. „Oficial, „România în direct” e marcă a Europa FM, dovadă faptul că numele emisiunii a rămas acelaşi, în ciuda plecării lui Robert Turcescu. Fiind singurul realizator de până acum, numele său e asociat cu această emisiune, dar nu cred că discuţiile în direct cu ascultătorii pot fi asociate cu o singură persoană, ca format”, spune prezentatorul.

În ce priveşte formatul emisiunii, acesta nu va suferi transformări radicale. „Vor fi mai degrabă diferenţe de abordare a subiectelor. Voi pune un accent mai mare pe faptele de la care vor pleca discuţiile şi mai puţin pe consideraţii de ordin general asupra subiectelor de actualitate. Ideile de subiecte vor veni de la ascultători, care i-au trimis deja mesaje şi sugestii pentru prima discuţie în direct.

Ne puteți urmări și pe Google News